Από συμπτώματα όπως ο έντονος εκνευρισμός, το τρέμουλο, η εφίδρωση και το μούδιασμα έως και τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου, του άγχους ή ακόμη και της αμηχανίας, μια κρίση πανικού δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Εάν έχετε βιώσει μια κρίση πανικού, τότε είστε εξοικειωμένοι με τον «αγώνα» για την διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.

Πώς θα σταματήσουμε μια κρίση πανικού;

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι δύσκολο να εξαλειφθούν άμεσα, υπάρχουν όμως τρόποι για να μάθετε να ελέγχετε καλύτερα τα συναισθήματά σας, ώστε τελικά να καταφέρετε να περιορίσετε τα συμπτώματα.

*Αφήστε τον πανικό να «έρθει»

Είναι σημαντικό να αφήσετε τον πανικό να «έρθει» καθώς έτσι θα φύγει. Όταν περνάτε από κρίση πανικού, μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα συμπτώματά σας. Μπορεί να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τις ανησυχητικές σας σκέψεις , αλλά η αντίσταση στις κρίσεις πανικού μπορεί να εντείνει το άγχος.

Μπορεί επίσης να φοβάστε τις κρίσεις αυτές επειδή δεν τις κατανοείτε πλήρως. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε το συντριπτικό αίσθημα του φόβου, προσπαθήστε να αποδεχθείτε τα συμπτώματα και να «αφήσετε» τον πανικό να διαγράψει την πορεία του, μέχρι τελικά να φύγει.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα συμπτώματά σας δεν μπορούν να σας βλάψουν και ότι θα περάσει σύντομα. Επιπλέον, για να αποφύγετε το φόβο του άγνοιας, προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τις κρίσεις πανικού.

*Βαθιές ανάσες

Την στιγμή που αντιμετωπίζετε μια κρίση πανικού, ενδεχομένως να έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Τέτοιου είδους συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά καθώς μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Ο φόβος που σχετίζεται με την δύσπνοια μπορεί να αυξήσει το άγχος σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Για αυτό θα ήταν καλό να μάθετε να επιβραδύνετε την αναπνοή σας, καθώς είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των κρίσεων πανικού και την μείωση του φόβου.

Όταν τα συμπτώματα κρίσης πανικού αρχίσουν να κλιμακώνονται, προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Η αργή εκούσια αναπνοή θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να ευαισθητοποιήσετε την αναπνοή σας αντί των συμπτωμάτων σας.

*Αποσπάστε την προσοχή σας

Καθώς αισθάνεστε το άγχος ή τον φόβο να σας κατακλύζει, είναι σημαντικό να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες σε σταθερό ρυθμό και να αποσπάσετε την προσοχή σας από την σωματική εμπειρία που βιώνετε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή να μετακινηθείτε από το σημείο που βρίσκεστε.

Διαφορετικά το απλό μέτρημα μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεφύγετε από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε την καταμέτρηση με την τεχνική αναπνοής για τον συνδυασμό των οφελών.

Μπορείτε επίσης να αποσπάσετε την προσοχή σας, επαναλαμβάνοντας θετικές επιβεβαιώσεις στον εαυτό σας. Αντικαταστήστε αρνητικούς τύπους σκέψεις με πιο ενθαρρυντικές δηλώσεις όπως «φοβάμαι αλλά θα τα καταφέρω», καθώς έτσι αποδέχεστε το αίσθημα του φόβου, υπενθυμίζοντας όμως στον εαυτό σας την δύναμή του.



agrinio24.gr