Τα επόμενα βήματα για την επαναλειτουργία νέων τομέων της αγοράς αλλά και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, εξετάζει η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξολόγων.

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία) παίρνουν σειρά και οι υπόλοιποι κλάδοι. Η κυβέρνηση εξ αρχής είχε προκρίνει την επιστροφή των μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, γεγονός που με τον αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, φαίνεται να είναι εφικτό.

Φυσικά αντιρρήσεις έχουν εκφράσει ορισμένοι λοιμωξιολόγοι, που διαβλέπουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων, αλλά σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δια του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, έχει διαμηνύσει ότι θα διακοπεί κάθε εμπορική δραστηριότητα και τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πάντως στην περίπτωση που η επιτροπή εγκρίνει το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα, όπως έγινε άλλωστε και στην περίπτωση των δημοτικών σχολείων.

Άνοιγμα εστίασης και μετακίνησης από νομό σε νομό

Σχολεία, χιονοδρομικά, εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού φαίνεται επίσης να βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης και να ακολουθούν τους τομείς που έχουν ήδη ανοίξει.

Ειδικά για τα χιονοδρομικά και τις μετακινήσεις εκτός νομού, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ τα εξής: «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση εκτός νομού». Πάντως είναι γεγονός ότι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό και κάτι τέτοιο θα ανακοινωθεί όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, την ερχόμενη Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση και την εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων.

«Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», επεσήμανε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην εστίαση.

Συνεχίζεται η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Στο μεταξύ πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού δεν επιτρέπεται, με μόνη εξαίρεση τους λόγους εργασίας και υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για τη μερική άρση των μέτρων, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ σε αυτό το διάστημα οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας και βόλτα με κατοικίδιο σε κοντινή απόσταση από τη μόνιμη κατοικία.



agrinio24.gr