Ανησυχητικά δεδομένα από νέα έρευνα στην Αγγλία. Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός μπορεί να αυξάνει τον δείκτη R έως 0,7 μονάδες. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι ειδικοί.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός Covid-19 που εντοπίστηκε στην Αγγλία και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, είναι «συντριπτικά» πιο μεταδοτικός από το στέλεχος που επικρατούσε έως πρότινος, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες. Και δυστυχώς αυξάνει «ραγδαία» τον δείκτη R.

Ο δείκτης αυτός είναι καθοριστικός για την άρση του lockdown και την επανέναρξη βασικών δραστηριοτήτων της οικονομίας. Υποδηλώνει κατά μέσον όρο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που προκύπτουν από κάθε ασθενή. Όσο ο δείκτης αυτός είναι πάνω από 1, τόσο το χειρότερο για την πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Αντιθέτως, αν είναι κάτω από 1, υπάρχουν ελπίδες για ύφεση της πανδημίας.

Δυστυχώς, ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός αυξάνει τον δείκτη μεταδοτικότητας R κατά 0,4 έως 0,7 μονάδες, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Στη χώρα μας ο δείκτης αυτός είναι αυτή τη στιγμή κάτω από 1. Οι ειδικοί όμως λένε πως αυτό εύκολα μπορεί να ανατραπεί αν χαλαρώσουν τα μέτρα.

Αντίστοιχα στη Βρετανία, ο δείκτης R είναι μεταξύ 1,1 και 1,3. Ωστόσο από τότε που εμφανίστηκε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός η χώρα καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο.

Η πιο σοβαρή μετάλλαξη 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Axel Gandy από το Imperial College του Λονδίνου (ICL), οι διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του κορωνοϊού είναι «αρκετά ακραίες».  «Υπάρχει τεράστια διαφορά στην μεταδοτικότητα», είπε στο BBC. «Είναι η πιο σοβαρή μετάλλαξη που έχει υποστεί ο νέος κορωνοϊός από την αρχή της πανδημίας».

Η έρευνα του ICL έδειξε ότι η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού τριπλασιάστηκε στην Αγγλία κατά το lockdown του Νοεμβρίου. Εκείνη του παλαιότερου στελέχους, όμως, μειώθηκε κατά το ένα τρίτο.

Τα πρώτα στοιχεία από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό έδειχναν ότι εξαπλώνεται ταχύτερα μετά των νέων (ηλικίες κάτω των 20 ετών). Τα νεότερα δεδομένα, όμως, υποδηλώνουν ότι μεταδίδεται ραγδαία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Η διαφορά πιθανώς οφείλεται στο ότι το Νοέμβριο ήταν ανοιχτά τα σχολεία στην Αγγλία. Ταυτοχρόνως, όμως, ίσχυαν περιορισμοί στις δραστηριότητες των ενηλίκων», εξήγησε ο Dr Gandy, ο οποίος συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Η έρευνά μας υποδηλώνει τελικά ότι ο κορωνοϊός έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Σκληρότερα μέτρα

Τα νέα ευρήματα είναι πολύ ανησυχητικά, επισήμανε ο καθηγητής Jim Naismith, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Τα νέα δεδομένα προέρχονται από την καλύτερη έως στιγμής ανάλυση για το μεταλλαγμένο στέλεχος», είπε. «Υποδηλώνουν ότι πιθανώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν για να μειωθεί το R κάτω από το 1. Αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για ύφεση της επιδημίας».

Και συνέχισε: «Αν δεν γίνει κάτι διαφορετικό, ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός δεν εξακολουθήσει να εξαπλώνεται ραγδαία. Ακόμα κι αν έχει την ίδια θνησιμότητα με το παλαιότερο στέλεχος, θα προκαλεί περισσότερα σοβαρά περιστατικά και περισσότερους θανάτους. Και αυτό διότι θα προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους».

Η νέα έρευνα του ICL συνδύασε στοιχεία από τη γενετική αλληλούχιση με επιδημιολογικά δεδομένα. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι «ο έλεγχος του μεταλλαγμένου κορωνοϊού είναι πιο δύσκολος», δήλωσε ο καθηγητής Neil Ferguson, που επίσης συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Το γεγονός αυτό εντείνει περαιτέρω την ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των πολιτών εναντίον του ιού».

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ενδέχεται επίσης να σημαίνει πως απαιτούνται περισσότεροι εμβολιασμοί για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Την εκτίμηση αυτή είχε κάνει πριν από λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής της BioNTech Ugur Sahin. Η BioNTech συνεργάζεται με την εταιρεία Pfizer για την παραγωγή του εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού, που αυτή τη στιγμή γίνεται σε όλη την Ευρώπη.



agrinio24.gr