Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε χθες στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη, περί τις 10:55 μ.μ. ώρα Ελλάδος – Βασικός σκοπός του Perseverance είναι η αναζήτηση πιθανών ιχνών προαιώνιας ζωής στον πλανήτη Άρη.

Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης.

Η πρώτη εικόνα του πλανήτη Άρη, την οποία έστειλε το Perseverance στη Γη, είναι η εξής:

Η επιτυχία με την οποία στέφθηκε η έναρξη της αποστολής έτυχε της επιδοκιμασίας και του ενθουσιασμού του κοινού, από απλούς πολίτες έως τους αστροναύτες που θεωρούν ότι η αποστολή σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Πολλοί από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αστειεύτηκαν σχετικά με την ανακάλυψη ζωής στον Άρη, παρεμβαίνοντας στην εικόνα που έστειλε το Perseverance:

Ο…Μπέρνι Σάντερς ως πρώτο δείγμα ζωής στην επιφάνεια του Άρη.

Εξωγήινοι από την blockbuster ταινία επιστημονικής φαντασίας «Alien» βοηθούν το Perseverance να βγάλει τη σέλφι του.

Άλλη μια τρομακτική υπόθεση χρήστη του Twitter για  το τι είδε το Perseverance στον Άρη!

Πολλοί επιστήμονες έσπευσαν επίσης να επαινέσουν την αποστολή και να εξηγήσουν στο κοινό τι πραγματικά φαίνεται στη φωτογραφία, που έκανε το γύρο του κόσμου:

Η αστροφυσικός Nina Lanza υποδεικνύει στο κοινό την ύπαρξη του κρατήρα Jezero στην επιφάνεια του Άρη.

Ο καθηγητής αστροφυσικής Πολ Μπερν συγχαίρει την NASA: «Το ρόβερ προσεδαφίστηκε περίπου 35 μέτρα μακριά από τα πετρώματα που είχαμε εντοπίσει από απόσταση, με βάση τις σκιές τους. Η πλοήγηση του σκάφους φαίνεται πως λειτούργησε εκπληκτικά».

«Συγχαρητήρια στην ομάδα του Perseverance για την προσεδάφιση. Κάνετε ένα δύσκολο πράγμα να μοιάσει εύκολο. Τρεις ενεργές αποστολές στην επιφάνεια του πλανήτη!», λέει ο Mike Seibert, πρώην οδηγός του διαστημικού ρόβερ Opportunity, που υπήρξε ενεργό στον Άρη από το 2004 έως το 2018.

Ορισμένες αντιδράσεις  αστροναυτών:

«Μεγάλο βήμα για την αναζήτηση αποδείξεων εξωγήινης ζωής. Το Perseverance προσεδαφίστηκε με επιτυχία. Ανυπομονώ για τα αποτελέσματα και για τις επόμενες αποστολές λήψης δειγμάτων από τον Άρη», λέει ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής διαστημικής εταιρείας, André Kuipers.

«Συγχαρητήρια στην NASA! Είναι συναρπαστικό και ανυπομονούμε για τις νέες πληροφορίες!», έγραψε η πρώην αστροναύτης της NASA, Dorothy Lindenburger.

Το γεγονός της προσεδάφισης του Perseverance στον Άρη γιορτάστηκε με τον φωτισμό εμβληματικών κτηρίων ανά τον κόσμο:

Το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης έγινε κόκκινο προς τιμήν του Perseverance.

Ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι έλαμψε χθες βράδυ διαφορετικά, γιορτάζοντας την επιτυχημένη προσεδάφιση.

Κλείνοντας, σας παραθέτουμε σε βίντεο την αντίδραση της ομάδας ελέγχου του ρόβερ, όταν συνειδητοποίησε πως όλα πήγαν καλά:




agrinio24.gr