Τα παιδιά μας θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα γίνουν δημιουργικά άτομα, αρκεί να τους δώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον. Βοηθώντας τα να εκφράζουν τον εαυτό τους, τα βοηθάμε να εξελιχθούν στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Το να μάθουμε στα παιδιά μας να εκφράζονται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξή τους – ειδικά όταν είναι ακόμη μικρά και δεν έχουν βιώσει μεγάλη πίεση από τους συνομηλίκους τους για να «ταιριάξουν». Ένα παιδί που μαθαίνει ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να συμμορφώνεται στα κοινωνικά «πρέπει» θυσιάζοντας ή κρύβοντας στοιχεία της προσωπικότητάς του είναι πιο πιθανό να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έτσι, ενθαρρύνοντας τα παιδιά μας να εκφραστούν, τα βοηθάμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν δημιουργικά και ανεξάρτητα.

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εκφραστούν;

Δίνουμε έμφαση στις τέχνες

Οι τέχνες είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους χωρίς να πουν ούτε μία λέξη. Η ενασχόληση με τις τέχνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική, την ψυχική και τη συναισθηματική ευεξία μέσω της δημιουργικής αυτο-έκφρασης. Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε μόνο στη ζωγραφική – οι τέχνες περιλαμβάνουν τη μουσική, τον χορό και το θέατρο. Ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά μας να δοκιμάσουν διαφορετικές μορφές τέχνης και να εξερευνήσουν τις αγαπημένες τους.

Τα αφήνουμε να διαλέξουν τι θα φορέσουν

Όταν αφήνουμε τα παιδιά να φορέσουν ό,τι θέλουν, τους δίνουμε χώρο να εκφράσουν και να ορίσουν τα ίδια τον εαυτό τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ντύσιμο για να δείξουν στους άλλους την προσωπικότητά τους. Έτσι, επιτρέποντας στα μικρά μας να διαλέξουν τα ρούχα τους τούς δίνουμε την ευκαιρία να ορίσουν τον εαυτό του μέσω του στυλ τους. Η ανεξαρτησία δίνει επίσης την αίσθηση ελέγχου στα παιδιά, σε έναν κόσμο που δεν έχουν συχνά αυτή την ευκαιρία. Άλλωστε, εμείς ως γονείς παίρνουμε τις περισσότερες μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή τους: πού θα ζήσουν, σε ποιο σχολείο θα πάνε και πού θα περάσουν τις διακοπές τους.

Προσφέρουμε ευκαιρίες επιλογής

Σταδιακά μαθαίνουμε στα παιδιά μας την έννοια της επιλογής. Όταν είναι νήπια, τους δίνουμε την επιλογή να διαλέξουν ένα παραμύθι για πριν τον ύπνο ή ένα παιχνίδι για να παίξουμε μαζί. Όταν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα, τους δίνουμε περισσότερη ελευθερία αφήνοντάς τα να διακοσμήσουν το δωμάτιό τους ή να επιλέξουν το χτένισμα τους, για παράδειγμα. Μέσω των επιλογών τους, τα παιδιά θα είναι σε θέση να μάθουν τι τους αρέσει και τι όχι – κάτι που θα τα βοηθήσει στην κατανόηση του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Ενθαρρύνουμε την εξερεύνηση

Είναι ζωτικής σημασίας να αφήσουμε τα παιδιά μας να εξερευνήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα αντί να τους επιβάλλουμε τις δραστηριότητες που εμείς έχουμε επιλέξει για αυτά. Είτε πρόκειται για μπαλέτο είτε για ρομποτική, τα παιδιά θα μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους αν κάνουν τα ίδια την επιλογή.

Αποδεχόμαστε τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά μας μάς χρειάζονται περισσότερο όταν είναι λυπημένα, φοβισμένα ή θυμωμένα. Όταν αποδεχόμαστε τα συναισθήματα των παιδιών μας, τους δίνουμε τον χώρο να εκφραστούν και παράλληλα τα βοηθάμε να αποκτήσουν σταδιακά την ικανότητα να ηρεμούν μόνα τους τον εαυτό τους, μια ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητα για όλη τους τη ζωή. Έχουμε κατά νου ότι προκειμένου να υποχωρήσουν τα αρνητικά συναισθήματα, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά, να τα κατονομάσουν και να νιώσουν ότι τα κατανοούμε. Αντί λοιπόν να βιαστούμε να πούμε το παιδί μας υπερβολικό, ακυρώντας τα συναισθήματά του, το ακούμε με ενδιαφέρον και κατανόηση.



agrinio24.gr