Το γεγονός ότι το Πάσχα θα είναι φέτος διαφορετικό από άλλες χρονιές, δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γιορτάσουμε.

Η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης έχει πολλές παραδόσεις για τις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά. Κάθε μέρα της Μεγάλης Βδομάδας, μπορεί να γίνει ένα καινούργιο μάθημα για παιδιά. Οι γονείς περνούν τώρα πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι και αυτό είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε στο παιδί όλα εκείνα που η ρουτίνα της καθημερινότητας μας έχει στερήσει.

Ένα ποίημα για τη Μεγάλη Βδομάδα, μπορεί να σταθεί η αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για την ιδιαιτερότητα της κάθε μέρας.

Ένα παράδειγμα, είναι το παρακάτω ποίημα το οποίο πέρασε από γενιά σε γενιά σε όλη την Ελλάδα, σε δεκάδες παραλλαγές.

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα

Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη

Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη

Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη

Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί

Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο

Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί

Μιλήστε στα παιδιά, εξηγήστε τους τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο και ποια η σημασία της κάθε ημέρας από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Διαβάστε μαζί τους παιδικά βιβλία για το Πάσχα ή δείτε μαζί τους ταινίες κατάλληλες για παιδιά και συζητήστε μαζί τους. Στο YouTube μπορείτε να βρείτε δεκάδες παιδικά με θέμα το Πάσχα, τη Σταύρωση του Ιησού και άλλα.

Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε ειλικρινής και να μιλάμε στα παιδιά με ψυχραιμία για την κατάσταση που βιώνουμε. Τα παιδιά είναι πάντοτε έτοιμα ν’ ακούσουν και να βρουν ενδιαφέρον οτιδήποτε έχουμε να τους πούμε, κάνοντας ερωτήσεις για να το κατανοήσουν.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, προσπαθήστε να του εξηγήσετε τις επιπτώσεις του ιού. Μιλήστε τους για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους εαυτούς μας.



agrinio24.gr