Η ευγνωμοσύνη δεν είναι απλώς το να λες «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», αλλά έχει να κάνει με τα θετικά συναισθήματα που λαμβάνουμε όταν καλά πράγματα έρχονται στη ζωή μας, όταν εκτιμάμε όσα θετικά συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να τα θεωρούμε δεδομένα. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει από μέσα μας, το οποίο όμως στην πραγματικότητα αποτελεί επιλογή και στάση ζωής.

Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας

*Καλύτερη σχέση με τον σύντροφό σας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Social Psychological and Personality Science, τα άτομα που αφιέρωσαν χρόνο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τον σύντροφό τους ένιωσαν πιο θετικά απέναντί ​​του και πιο άνετα στο να εκφράσουν ανησυχίες για τη σχέση. Μάλιστα, η ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε σε άλλη έρευνα ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν σε έναν ικανοποιητικό μακροχρόνιο γάμο (25-40 ετών).

*Καλύτερες επιδόσεις

Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι υπάλληλοι που ακούνε μηνύματα ευγνωμοσύνης από τους διευθυντές τους μπορεί να έχουν το κίνητρο να εργαστούν σκληρότερα. Επίσης, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι μαθητές που ένιωθαν ευγνωμοσύνη είχαν υψηλότερους βαθμούς, καλύτερη κοινωνική ένταξη και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, συγκριτικά με τους μαθητές που δεν ένιωθαν ευγνώμονες.

*Πιο ποιοτικός ύπνος

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, δοκιμάστε να καταγράψετε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες. Το γράψιμο σε ένα τετράδιο ευγνωμοσύνης για 15 λεπτά πριν από τον ύπνο φάνηκε ότι βοηθάει τους μαθητές να ανησυχούν λιγότερο και να κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι όταν κοιμούνται, οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικές σκέψεις που διαταράσσουν τον ύπνο και είναι πιο πιθανό να σκεφτούν θετικά πράγματα, ενισχύοντας την ποιότητα του ύπνου τους.

*Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Η έκφραση ευγνωμοσύνης δεν είναι καλή για την καρδιά σας μόνο με τη μεταφορική έννοια. Η ευγνωμοσύνη και τα θετικά συναισθήματα φαίνεται ότι προστατεύουν κυριολεκτικά αυτό το ζωτικό όργανο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να δράσουν ευεργετικά σε όσους έχουν υπέρταση. Επίσης, οι μελέτες για την αισιοδοξία, ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται άμεσα με την ευγνωμοσύνη, δείχνουν μια σχέση μεταξύ θετικής σκέψης και χαμηλότερων επιπέδων αρτηριακής πίεσης.



agrinio24.gr