Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν το 20% των παντρεμένων ζευγαριών είναι σε ένα γάμο χωρίς να υπάρχει σεξουαλική έλξη.

Γιατί όμως τα περισσότερα ζευγάρια ενώ αγαπιούνται, καταλήγουν να ζουν ως συγκάτοικοι;

Οι επικρατέστεροι λόγοι αυτής της κατάληξης είναι δυο. Ο πρώτος είναι η παραμέληση, η οποία όμως δεν είναι σκόπιμη. Πολλοί πλέον ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ώστε η σχέση τους πέφτει στο κάτω μέρος της λίστας. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, ενεργούν σαν ο γάμος τους να είναι δεδομένος.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την κακοδιαχείρηση του θυμού. Ο θυμός είναι αναπόφευκτος σε έναν γάμο. Όμως, τα προβλήματα αναπτύσσονται όταν υπάρχει συσσώρευση θυμωμένων συναισθημάτων. Ο συσσωρευμένος θυμός σκοτώνει την αγάπη και το πάθος.

Και όμως, παρά τον θυμό και την παραμέληση, οι περισσότεροι σύζυγοι, καθώς και οι σύντροφοι δεν θέλουν να είναι απλά συγκάτοικοι. Λένε με έμφαση ότι λαχταρούν το χαμένο πάθος.

Μπορούν οι συγκάτοικοι να ξαναγίνουν εραστές; Μπορούν τα ζευγάρια να ανακτήσουν το χαμένο πάθος; Σε πολλές περιπτώσεις, η απάντηση είναι «ναι» εφόσον είναι πρόθυμοι να δουν το πρόβλημα και τον εαυτό τους με ειλικρίνεια.

Εάν λοιπόν είστε συγκάτοικοι στον ίδιο σας τον γάμο και θέλετε να το αλλάξετε, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Παίξτε μαζί.

Ανακαλύψτε ξανά τα σημαντικά πράγματα που σας ένωσαν για πρώτη φορά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρεθείτε κάπου μόνοι σας. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου του πολυάσχολου προγράμματος, αλλά μπορείτε να το κάνετε να συμβεί. Δοκιμάστε κάποια νέα δραστηριότητα που κανένας από εσάς δεν έχει κάνει στο παρελθόν. Μια νέα δραστηριότητα σημαίνει ότι και οι δύο μοιράζεστε μια περιπέτεια σε μια νέα περιοχή. Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον και απολαύστε το, δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι.

Μην κρίνετε συνέχεια τον άλλον.

Η χρόνια συμβίωση μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφωνίες, αλλά το να γνωρίζετε πότε να βάζετε λίγο νερό στο κρασί σας, είναι πολύ σημαντικό. Εάν θέλετε να επανέλθει το πάθος, δεν θα προέλθει από έναν σύντροφο που νομίζει ότι είναι πάντα λάθος, επειδή εσείς έχετε πάντα δίκιο.

Δώστε στοργική προσοχή.

Η στοργική προσοχή προορίζεται για όσους βρίσκονται πιο κοντά σε εσάς, αυτούς που αγαπάτε. Η στοργική προσοχή είναι ιδιαίτερη επειδή είναι εφοδιασμένη με φροντίδα, ανησυχία, ενδιαφέρον και συμμετοχή. Είναι το είδος της προσοχής που καλλιεργεί, υποστηρίζει και ενθαρρύνει. Δεν περιέχει γκρίνια και κριτικές. Πολλοί που ζουν σε έναν γάμο σαν συγκάτοικοι, αισθάνονται αόρατοι και ότι δεν εκτιμούνται. Η στοργική προσοχή μειώνει αυτή την κατάσταση, προσφέροντας έναν ασφαλή συναισθηματικό χώρο, όπου ο σύντροφός σας αισθάνεται ότι εκτιμάται και ότι δεν είναι αόρατος.

Ασχοληθείτε με τον θυμό σας.

Ο θυμός είναι μια φυσική / συναισθηματική αντίδραση, ένα συναίσθημα όπως κάθε άλλο. Όλα τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν. Μερικοί άνθρωποι συγκρατούν τον θυμό και αισθάνονται μετά πιο δυνατοί. Κάποιοι άλλοι εκφράζουν τον θυμό τους και λένε ή κάνουν πράγματα που αργότερα μετανιώνουν. Άλλοι φοβούνται τον θυμό και προσποιούνται ότι δεν είναι εκεί. Όμως μετά εμφανίζεται μεταμφιεσμένος ως λύπη ή θλίψη.

Εάν όμως αρχίζετε να παρακολουθείτε τα θυμωμένα συναισθήματά σας, τότε θα μπορέσετε να έχετε περισσότερο έλεγχο και θα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσετε τον θυμό σας με καταστροφικούς τρόπους.

Γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας.

Δεν μπορείτε να είστε και εγωιστές και ευτυχισμένοι σε μια σχέση. Από την άλλη μεριά η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε έναν εγωκεντρικό κόσμο, που μας ενθαρρύνει να σκεφτόμαστε με όρους «εγώ και το δικό μου». Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε εγωκεντρικά για να επιβιώσουμε. Σπάνια σκεφτόμαστε έναν εναλλακτικό τρόπο ύπαρξης. Όμως εάν θέλετε να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο, δεν θα πρέπει το εγώ σας να καθοδηγεί τις πράξεις σας.



agrinio24.gr