Σμυρναίικο ρύζι στο φούρνο, «γεμιστό» με κιμά: Μια Συνταγή πρωτότυπη, πεντανόστιμη, και ιδανική τόσο για ένα γιορτινό όσο και για το καθημερινό τραπέζι.

Το ρύζι «γεμιστό» με κιμά, είναι μια από εκείνες τις συνταγές που απογειώνουν τη σμυρναίικη κουζίνα μέσα από ένα απλό, λιτό και μοναδικά εύγευστο τρόπο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το σμυρναίικο ρύζι στο φούρνο «γεμιστό» με κιμά είναι:

300 γρ. ρύζι parboiled
2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
2 αυγά (για το ρύζι)
1 αυγό + 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες (για την επιφάνεια)
για τον κιμά

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα ή ελιά)
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
ελάχιστο κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον:

Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για όση ώρα λένε οι οδηγίες της συσκευασίας, το στραγγίζουμε, το ξαναβάζουμε στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα και, όπως είναι ακόμη ζεστό, το ανακατεύουμε απαλά με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει.
Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίζει να «πιάνει», προσθέτουμε το λάδι, το κύμινο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καβουρδίζουμε για 3-4΄ ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 3΄ προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους.
Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς περιττά υγρά, για περίπου 15΄. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε.
Χτυπάμε τα 2 αυγά με αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο ρύζι που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε στον πάτο και όσο μπορούμε και στα τοιχώματα τα ⅔ από το μίγμα του ρυζιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα του κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ρύζι, το οποίο στρώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
Χτυπάμε το τρίτο αυγό με το γάλα και περιχύνουμε με το μίγμα την επιφάνεια του φαγητού.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20΄. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15΄.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και να τραβήξει τυχόν υγρά, και το κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: Pontos -news, dogma.gr



Πηγή