Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των επιδημιολόγων και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα ανοίξουν όλα τα λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Η κυρία Κεραμέως θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα, μετά το «πράσινο φως» από τους ειδικούς για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις, την οποία παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ορισμένοι πάντως από τους επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχίες για τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο, που έχει ήδη ανοίξει, από προχθές Δευτέρα.

«Όπλο» στο άνοιγμα των σχολείων τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία.

Τα self test θα είναι σε θέση να προμηθευτούν μόνο οι μαθητές του λυκείου από αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου. Σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο, εφόσον δεν έχουν μαζί τους την βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Οπότε οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ1 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Προτεραιότητά μας είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μάς δίνουν τη δυνατότητα αυτή».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε: «Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας. Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες.

Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

vradini.gr



agrinio24.gr