Η καλή ποιότητα ύπνου, η γυμναστική και η κατανάλωση περισσότερων ωμών φρούτων και λαχανικών «υπόσχονται» καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία για νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Otago.

Ποιοτικός ύπνος για ψυχική υγεία

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, διερευνήθηκαν τα δεδομένα περισσότερων από 1.100 νεαρών ενηλίκων αναφορικά με τον ύπνο, την σωματική δραστηριότητα, την διατροφή και την ψυχική τους υγεία.

Η επικεφαλής συγγραφέας Shay-Ruby Wickham, αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ποιότητα του ύπνου κι όχι η ποσότητα. αποτέλεσε τον ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα της ψυχικής υγείας και ευημερίας.

«Αποτελεί ένα εντυπωσιακό εύρημα. μιας και οι συστάσεις των ειδικών αναφορικά με τον ύπνο επικεντρώνονται κυρίως στην ποσότητα παρά στην ποιότητα. Ενώ διαπιστώσαμε ότι τόσο οι λίγες ώρες ύπνου – λιγότερο από οκτώ ώρες – και οι πολλές – περισσότερο από 12 ώρες – συσχετίστηκαν με υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μειωμένη ευεξία.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ύπνου πρέπει να προωθείται παράλληλα με την ποσότητα ως εργαλεία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας στους νέους ενήλικες» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όταν η ισορροπημένη διατροφή «συναντά» την άσκηση

Μαζί με τον ποιοτικό ύπνο, την άσκηση και την κατανάλωση περισσότερων ωμών φρούτων και λαχανικών – ακριβώς με αυτήν την σειρά – αυτές αποτέλεσαν τις τρεις τροποποιήσιμες συμπεριφορές που συσχετίστηκαν με την καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία σε νεαρούς ενήλικες.

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα ήταν χαμηλότερα για τους νεαρούς ενήλικες που κοιμόντουσαν 9,7 ώρες τη νύχτα και τα συναισθήματα ευεξίας ήταν υψηλότερα για εκείνους που κοιμόντουσαν 8 ώρες τη νύχτα. Η ευημερία ήταν υψηλότερη για τους νεαρούς ενήλικες που έτρωγαν 4,8 μερίδες ωμών φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Αντίθετα όσοι έτρωγαν λιγότερες από δύο μερίδες, καθώς και περισσότερες από οκτώ μερίδες, ανέφεραν χαμηλότερα αισθήματα ευεξίας.

«Ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και μια υγιεινή διατροφή μπορούν να θεωρηθούν ως τρεις πυλώνες της υγείας, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση της βέλτιστης ευεξίας μεταξύ των νέων ενηλίκων, ενός πληθυσμού όπου ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών είναι υψηλός και η ευεξία είναι χαμηλή» καταλήγουν οι ερευνητές.



agrinio24.gr