Η πιο συχνή αγωνία όλων των ανθρώπων την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Πώς θα είναι οι κοινωνικές σχέσεις όταν θα ξεπεραστεί η κρίση; Θα έχουν εμποτιστεί τόσο με το φόβο του κινδύνου νόσησης με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις αυθόρμητες εκδηλώσεις έκφρασης προς τους άλλους.

Πολλοί, που ήδη βίωναν παθολογικό άγχος νιώθουν ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποτελεσματικά και ότι έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο σ’ αυτές τις συνθήκες, σε συνθήκες δηλαδή όπου απουσιάζουν τα κοινωνικά υποστηρικτικά τους δίκτυα που συνέβαλαν θετικά στη διαχείριση των στρεσογόνων εκδηλώσεών τους.

Το μοίρασμα των σκέψεων, της αγωνίας, του πόνου καθώς και η εκτόνωση μέσω της διασκέδασης και επαφής με τους άλλους, μετρίαζαν κατά πολύ το βάρος της κατάστασης.

Αντίθετα, η συγκεκριμένη συνθήκη επιβάλλει κοινωνική απομόνωση.

Τέλος, πολλοί ενήλικες βιώνουν οικονομικό στρες, ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον, φόβο ότι θα απωλέσουν την εργασία τους στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον που προοιωνίζεται μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης.

Συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση της περιόδου του εγκλεισμού.

Για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την περίοδο της απομόνωσης και να μην καταπέσετε ψυχολογικά είναι σημαντικό να εξασκηθείτε στα παρακάτω:

    •     Σκεφθείτε πώς μπορείτε να διαντιδράσετε με τους άλλους χωρίς να βάλετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Μπορείτε για π.χ να μιλήσετε με τους γείτονες από το μπαλκόνι σας.
    •     Αν έχετε πρόσβαση στην τεχνολογία αξιοποιήστε την. Οι βιντεοκλήσεις για π.χ που σας επιτρέπουν να δείτε τις εκφράσεις του προσώπου αγαπημένων σας μπορούν να βοηθήσουν στην ισχυροποίηση της αίσθησης σύνδεσης μαζί τους.
    •     Βοηθήστε ανθρώπους του περιβάλλοντός σας που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι, όπως για π.χ ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κάνουν διαδικτυακές αγορές και φοβούνται να βγουν από το σπίτι. Η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μπορεί να δράσει θεραπευτικά και για εσάς.
    •     Αξιοποιείστε το χρόνο στο σπίτι για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Συζητείστε περισσότερο, μοιραστείτε από κοινού δραστηριότητες (π.χ γυμναστική, παρακολούθηση ταινίας κλπ.).
    •     Διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες με άσκηση στο σπίτι, διαλογισμό και διατηρήστε μια υγιεινή ρουτίνα 24ωρου με επαρκή ξεκούραση και τακτικά υγιεινά γεύματα.
    •     Τέλος, δεν είναι μόνο η οικογένεια και οι φίλοι που χρειάζονται υποστήριξη αλλά και πολλά άλλα άτομα στην κοινότητα. Δείχνοντας καλοσύνη στους άλλους ωφελείστε κι εσείς αφού αυξάνει το αίσθημα της αξίας και του σκοπού συμβάλλοντας περαιτέρω και στη δική σας ευζωία. Αναλάβετε δράση και να είστε δημιουργικοί ώστε να περιορίσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων.



agrinio24.gr