Ο τυπικός φόβος των περισσότερων παιδιών, που εκφράζεται την ώρα του ύπνου είναι ο φόβος για το σκοτάδι. Αυτή η αντίδραση θεωρείται φυσιολογική για τα παιδιά της ηλικίας αυτής και είναι μέρος της εξελικτικής του ανάπτυξης.

Ο φόβος για το σκοτάδι αναπτύσσεται όταν το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την αίσθηση του κινδύνου, την πιθανότητα ότι στον κόσμο που τα περιβάλλει μπορεί να τους συμβεί κάτι δυσάρεστο ή να τα βλάψουν.

Τι να κάνετε:

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι το σκοτάδι είναι τρομακτικό μόνο επειδή δεν μπορούμε να δούμε τι είναι γύρω μας. Όταν δεν μπορούμε να δούμε τι είναι γύρω μας – η φαντασία μας μπορεί να μας κάνει να ανησυχούμε για πράγματα που δεν υπάρχουν. Μπορείτε να πείτε στα παιδιά σας, «Όταν η φαντασία σας προσπαθεί να σας ξεγελάσει, ανάψτε το φως και θα δείτε ότι είστε εντάξει».

Έχετε πρόσβαση στους διακόπτες και κάποιο νυχτερινό λαμπάκι για τα παιδιά. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αισθάνονται πιο ήσυχα, και εφόσον μπορείτε, τοποθετήστε τους διακόπτες  σε ύψος προσιτό για τα μικρά παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, και ξέροντας ότι έχουν πρόσβαση, οι φόβοι του καθησυχάζονται.

Επίσης, βάλτε ένα νυχτερινό λαμπάκι στο δωμάτιό τους, ώστε να μην ανησυχούν για το απόλυτο σκοτάδι. Κάνοντας όμως αυτό, δείτε αν δημιουργούνται περίεργες σκιές στο δωμάτιό τους.

Καθίστε μαζί του και συζητήστε πού εμφανίζονται σκιές στο υπνοδωμάτιο που πιθανόν προκαλούν τους φόβους του

Ζητήστε τους να σας δείξουν ποιες περιοχές του δωματίου τους φοβίζουν τη νύχτα. Καθίστε με τα παιδιά σας στο κρεβάτι τους όταν το δωμάτιο είναι σκοτεινό ή όταν έχετε ανοιχτό το νυχτερινό λαμπάκι και προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί τους τι είναι αυτό που μπορεί να τα τρομάζει.

Εάν υπάρχει προφανής σκιά, βρείτε την πηγή της και δείξτε την στα παιδιά σας. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Δες, η κούκλα σου έκανε αυτή τη σκιά στον τοίχο. Μπορούμε να μεταφέρουμε την κούκλα σας στην ντουλάπα και η σκιά θα φύγει».

Όταν διδάσκετε στα παιδιά σας να πολεμούν τον φόβο τους για το σκοτάδι, το πρώτο βήμα είναι η ενδυνάμωση. Εάν τα παιδιά σας αισθανθούν ότι έχουν τον έλεγχο του σκότους, θα φοβούνται λιγότερο ακόμη και καθόλου.



agrinio24.gr