Στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, μέσα σε έναν πανέμορφο κατάφυτο όρμο, υπάρχει ένα μικρό άγνωστο λιμανάκι, η Κουλούρα, η οποία απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 32 χλμ.
Ο γραφικός κόλπος με τα πολυτελή σκάφη που φέρει το σχήμα πετάλου, περιβάλλεται από καταπράσινα πεύκα και ευκαλύπτους και τραβά τα βλέμματα όλων με την ομορφιά, την ηρεμία και την ιδιαιτερότητά του.
Στην Κουλούρα βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά αρχοντικά βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, το οποίο μάλιστα είναι χτισμένο πάνω στη θάλασσα και έχει φιλοξενήσει στους χώρους του σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Κατά τον 16ο αιώνα ήταν ιδιοκτησία των ευγενών βενετσιάνικης καταγωγής Quartano και εκτελούσε χρέη φρουρίου, προφυλάσσοντας την περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών. Στους εξωτερικούς τοίχους της έπαυλης διατηρούνται μέχρι και σήμερα τα ανοίγματα που την εποχή εκείνη λειτουργούσαν ως πολεμίστρες. Δύο αιώνες μετά, μετατρέπεται σε κατοικία από την οικογένεια Γεννατά της Κεφαλλονιάς, και το 1960 καταλήγει στα χέρια του Dieney Von Hughes, συνταξιούχου ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας. Η ιστορία του όμως δεν σταματά εκεί μιας και το 1988 περνάει στην ιδιοκτησία της εξηνταπεντάχρονης εγγονής του ιδρυτή της FIAT Giovanni Agnelli και στους απογόνους της, όπου ανακαινίζεται και χρησιμοποιείται σαν θερινή κατοικία. Τα τελευταία χρόνια, η βίλα των Agnelli διατίθεται προς μίσθωση, όταν δεν χρησιμοποιείται από τα μέλη της οικογένειας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Στην είσοδο του αρχοντικού βρίσκεται μία μικρή εκκλησία, που κτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Νικολάου της Πέτρας, καθώς πηγές αναφέρουν πως στις 20 Μαΐου του 1085 μ.Χ. ένα Ιταλικό πλοίο που μετέφερε το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου στην Ιταλία, περνώντας από το στενό της Κέρκυρας, σταμάτησε για να προφυλαχτεί από την κακοκαιρία στην Κουλούρα. Στον χώρο αυτό διατηρούνται επίσης και οι τάφοι των κατά καιρούς ιδιοκτητών του αρχοντικού, παλαιές εικόνες αλλά και τοιχογραφίες.
Στη βάση του όρμου, λειτουργεί η μοναδική ταβέρνα της περιοχής, και σε πολύ μικρή απόσταση, κάτω από τη φυσική σκίαση των ευκαλύπτων βρίσκεται ο Χουχουλιός, μια μικρή βοτσαλωτή οικογενειακή παραλία με ακύμαντα νερά και αρκετή ηρεμία.
Στο γειτονικό Καλάμι, με την ομώνυμη οργανωμένη παραλία, βρίσκεται η “άσπρη βίλα”, το σπίτι που έζησε ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεσπόζει το αρχοντικό της βασιλικής οικογένειας Ρότσιλντ.
Την βορειοανατολική Κέρκυρα, που από τον βρετανικό τύπο αποκαλείται και «Kensington-on-Sea», επιλέγουν ζωγράφοι για να αποτυπώσουν το υπέροχο καταπράσινο τοπίο της σε συνδυασμό με το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά και αρκετοί τουρίστες, θέλοντας να περάσουν μερικές ημέρες ηρεμίας, ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης…

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration



Πηγή