Αναρίθμητα, επιβλητικά και γεμάτα ιστορία. Ο λόγος για τα κάστρα και τα φρούρια της Ελλάδας που δεσπόζουν εδώ και αιώνες έχοντας το καθένα κάτι διαφορετικό να σου διηγηθεί. Κάποια είναι σε καλύτερη κατάσταση ενώ κάποια άλλα έχουν υποστεί πολλές ζημιές με την πάροδο των ετών και τα διάφορα ιστορικά γεγονότα.

Ένα από αυτά που βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ιδιαιτέρως επιβλητικό είναι το Castel Tornese ή αλλιώς κάστρο Χλεμούτσι. Το κάστρο στην Κυλλήνη που έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα και το σίγουρο είναι ότι δεν είναι από αυτά τα φρούρια που περνούν απαρατήρητα.

Castel Tornese ή αλλιώς Χλεμούτσι: Ένα επιβλητικό φρουριακό μνημείο της Ελλάδας

Το Χλεμούτσι ή Καστέλ Τορνέζε (Castel Tornese) ήταν, λοιπόν, κάποτε το πιο σημαντικό κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Θα το βρεις πηγαίνοντας στο χωριό Κάστρο του νομού Ηλείας και δεν υπάρχει περπτωση να μην το αναγνωρίσεις από μακριά. Οι εικόνες που βλέπεις εδώ από ψηλά μπορούν να σε κάνουν να πάρεις μια γεύση από το πόσο μεγάλο και σημαντικό οχυρωματικό κέντρο αποτέλεσε κάποτε το συγκεκριμένο κάστρο.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ του 1220 και του 1223, δηλαδή κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας από το Γοδεφρείδο Β’ Βιλλεαρδουίνο. Στόχος του, σύμφωνα με τους ερευνητές, το πιθανότερο ήταν να προστάτευε και την Ανδραβίδα, αλλά και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα. Είναι η σημερινή Κυλλήνη. Αποτέλεσε και αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας.

shutterstock 1614514558

Θα το δεις να δεσπόζει σε έναν λόφο περίπου 200 μέτρων ύψους πολύ κοντά στη θάλασσα. Από εκεί θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις και θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος σχεδόν κοιτάζοντας τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για ένα σημείο με εκπληκτική θέα. Και είναι λογικό αν αναλογιστείς ότι η κατασκευή του είχε βασιστεί επάνω σε αυτό το σκοπό. Να προσφέρει απρόσκοπτη θέα για να μπορεί να ελέγχει τυχόν επιδρομές και επιθέσεις και να τις προλαμβάνει.

Γιατί άλλαξε τόσα ονόματα αυτό το ελληνικό κάστρο

Το Χλεμούτσι ονομαζόταν αρχικά κάστρο Clermont. Έτσι το αποκαλούσαν οι Φράγκοι. Αργότερα, οι Έλληνες το ονόμασαν Χλουμούτσι όπως φαίνεται στο Χρονικό του Μορέως ή Χλεμούτσι. Αργότερα ξαναέχουμε αλλαγή στο όνομα του κάστρου. Πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο που υπήρχε η βενετσιάνικη κυριαρχία στην περιοχή, το φρούριο στην Κυλλήνη ονομάστηκε Castel Tornese. Ο λόγος ήταν συγκεκριμένος. Οι Βενετσιάνοι θεωρούσαν ότι εκεί γινόταν η κοπή των νομισμάτων του πριγκιπάτου της Αχαΐας, των τορνεζίων.

Σήμερα το φρούριο είναι επισκέψιμο και είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αν και όχι τόσο γνωστά αξιοθέατα στην Πελοπόννησο και γενικά στη Δυτική Ελλάδα. Το κάστρο αποτέλεσε το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχτισαν οι Φράγκοι στα Βαλκάνια. Και αξίζει να το γνωρίσεις από κοντά.

newsbeast.gr



Πηγή