Οι συνταγές του πατέρα Επιφάνιου είναι ένα κομμάτι της πολύτιμης παρακαταθήκης, που άφησε πίσω του και την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Πάντοτε μαγείρευε με αγάπη, γιατί έλεγε ότι μαγειρική χωρίς αγάπη δε γίνεται και με τον τρόπο αυτό κατόρθωνε να ενώνει τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, να προσφέρει απλόχερα και να κάνει πράξη την αγάπη προς τον πλησίον.

Ο πατέρας Επιφάνιος εκτιμούσε ιδιαίτερα τις απλές γεύσεις και συνταγές με υλικά που του έδινε απλόχερα η φύση. Γι’ αυτό και του άρεσε ιδιαίτερα να μαγειρεύει με φρέσκα λαχανικά της εποχής, ενώ ένα από τα μυστικά του, το οποίο πάντα μοιραζόταν με φίλους, ήταν η προσθήκη κρεμμυδιών για να γλυκάνει και να νοστιμίσει το φαγητό, ακόμη και το αλάδωτο.

Γι’  αυτό και εμείς παρουσιάζουμε μία συνταγή για το υπέροχο λαχανόρυζο του πατέρα Επιφάνιου. Το λάχανο είναι στην εποχή του, ενώ ο πατέρας Επιφάνιος το μαγείρευε με τουλάχιστον 4 κρεμμύδια, για να δέσει και να νοστιμίσει το φαγητό.

Λαχανόρυζο
Υλικά για έξι μερίδες: 1 λάχανο 600 με 700 γραμμάρια, 4 κρεμμύδια, 250 γραμμάρια ρύζι γλασέ, 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτές, 1 κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι, μαυροπίπερο, κύμινο, 200 γραμμάρια λάδι, αλάτι και λίγο χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση της συνταγής
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και όταν ροδίσουν βάζουμε στον ταβά το λάχανο και το ανακατεύουμε μαζί με το λάδι και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε ένα λίτρο νερό και το αλάτι, σκεπάζουμε τον ταβά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ύστερα από μισή ώρα ρίχνουμε το ρύζι, που το ξεπλύναμε νωρίτερα και το μουσκέψαμε για λίγο. Έπειτα από δεκαπέντε λεπτά προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και όλα τα μπαχαρικά μας. Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει λίγο ακόμη ανακατεύοντας το συχνά. Το κατεβάζουμε νωρίτερα και το αφήνουμε σκεπασμένο για να ρουφήξει το ρύζι όλα τα υγρά. Τότε ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά. Μάλιστα, το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: mounathos-eshop.com, dogma.gr



Πηγή