Η καριέρα του στον κινηματογράφο μετρά σχεδόν 35 χρόνια, έχει παίξει σε αμέτρητες ταινίες με μεγάλες επιτυχίες στο βιογραφικό του, όπως το Matrix, το John Wick κ.α. Είναι, επίσης, από τους πιο συνεπείς ηθοποιούς και όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μιλάνε για εκείνον με τα καλύτερα. Όμως, μέχρι τώρα δεν έχει κατακτήσει κάποια από τα κορυφαία βραβεία (όπως ένα Όσκαρ) ενώ οι περισσότερες φορές που ήταν υποψήφιος, ήταν για εκείνο του «χειρότερου ηθοποιού»!

Γιατί, όμως, ο κόσμος έχει τέτοια εμμονή με τον Κιάνου Ριβς που τελευταία γίνεται όλο και μεγαλύτερη; Και πώς γίνεται ένας αντιστάρ ηθοποιός που δεν έχει καμία σχέση με τις δημόσιες σχέσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να λατρεύεται όσο κανένας άλλος; Ακόμη και από τους χρήστες των social media, οι οποίοι συνήθως δεν χωνεύουν ούτε… τα έντερά τους;

Τι είναι αυτό που τον κάνει διαφορετικό από τους άλλους συναδέλφους του; Και, κυρίως, πώς έχει καταφέρει να λάμπει με το δικό του φως και όχι με εκείνο το αστραφτερό, πασπαλισμένο με χρυσόσκονη που «λούζει» τον κόσμο του Χόλιγουντ. Ο Κιάνου Ριβς είναι -και συμφωνούν πολλοί- ένα φαινόμενο από μόνος του. Ένας καλός άνθρωπος για τον οποίο αρκετοί θεωρούν πως είναι «πολύ καλός για τον κόσμο αυτό».

AP 18193631913690

Ακόμη μία υπερβολή στον τρόπο που θέλουν να δείξουν την εκτίμησή τους σε εκείνον; Μπορεί. Μπορεί και όχι, διότι ο ηθοποιός –με τις ανείπωτες τραγωδίες στη ζωή του– φροντίζει να μιλάει μέσα από τις πράξεις του. Ενώ όταν αποφασίζει να μιλήσει και δημοσίως, έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να σε «πετσοκόβει» για τη σημασία που δίνεις σε ασήμαντα πράγματα.

Οι ανείπωτες τραγωδίες στη ζωή δημιούργησαν τη δική του κοσμοθεωρία

Ο Ριβς έχει περάσει στη ζωή του πολλές τραγωδίες και ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να σου παίζει η μοίρα σκληρά παιχνίδια. Γεννημένος το 1964 στη Βηρυτό του Λιβάνου με καταγωγή από Χαβάη, Ασία και Βρετανία, είδε στην τρυφερή ηλικία των τριών ετών τους γονείς του να χωρίζουν. Η αντρική φιγούρα του πατέρα του υπήρχε στη ζωή του μέχρι την ηλικία των 13 ετών, όταν και συναντήθηκε τελευταία φορά μαζί του.

Σαν παιδί άλλαξε πολλές πόλεις διαμονής, καθώς η μητέρα του ως σχεδιάστρια κινηματογραφικών κουστουμιών ταξίδευε πολύ, και έζησε με πολλούς πατριούς. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Τορόντο του Καναδά με τους παππούδες και τις νταντάδες του. Ήταν δυσλεκτικός και αυτό σε συνδυασμό με την αντιδραστικότητά του έκανε δύσκολα τα μαθητικά του χρόνια.

AP 20041068037572

Σε ηλικία 29 ετών η ζωή του Κιάνου Ριβς συνταράσσεται από μια τραγωδία. Ο κολλητός του φίλος Ρίβερ Φοίνιξ πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ηλικία μόλις 23 ετών. Έξι χρόνια αργότερα, το 1999, μια νέα τραγωδία χτυπά την πόρτα του. η σύντροφός του Τζένιφερ Σάιμ φέρνει στον κόσμο την κόρη τους, που γεννιέται νεκρή. Το ζευγάρι θάβει την Άβα και ο ανείπωτος πόνος αρχίζει να διαλύει τη σχέση τους. Ο καθένας κλείνεται στον μικρόκοσμό του και λίγο καιρό μετά την κηδεία χωρίζουν.

Δεκαοχτώ μήνες μετά το θάνατο του μωρού, ο Ριβς έρχεται αντιμέτωπος με ακόμα μια απώλεια, που τον διαλύει ακόμα περισσότερο. Η πρώην αγαπημένη του, με την οποία διατηρούσαν καλή σχέση μετά το χωρισμό, σκοτώνεται σε τροχαίο. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Parade» ο Ριβς είχε πει για το τραγικό γεγονός: «Ο πόνος αλλάζει μορφές, αλλά δεν τελειώνει ποτέ».

Η μία τραγωδία δίνει τη θέση της σε άλλη. Ενώ ο Ριβς προσπαθεί να διαχειριστεί την απώλεια της Σάιμ, μία από τις αγαπημένες αδερφές του, η Κίμ, διαγιγνώσκεται με λευχαιμία. Ο ηθοποιός «παγώνει» τα γυρίσματα του Μάτριξ ώστε να έχει άπλετο χρόνο να σταθεί στο πλευρό της αδερφής του και στη μάχη της με τον καρκίνο. Μάλιστα, πούλησε το σπίτι του στην Καλιφόρνια και αγόρασε άλλο κοντά στην Κιμ για να της παρέχει την απεριόριστη αγάπη και φροντίδα του.

AP 17034005619072

Έχοντας, λοιπόν, ζήσει στο πετσί του τον απόλυτο πόνο, ο ηθοποιός έμαθε να ξεχωρίζει τα ασήμαντα από τα σημαντικά. Έτσι, όταν αποφάσισε να γιορτάσει μόνος τα 46α γενέθλια του με ένα κεράκι πάνω σε εάν κεϊκάκι, έξω από μια αποθήκη, μάλλον δεν παραξένεψε και πολύ.

Αντίθετα, ήταν ακόμη μία απόδειξη για το πόσο διαφορετικός είναι ο Ριβς από τους άλλους σταρ. Μάλιστα, όταν ο κόσμος ζητούσε να φωτογραφηθεί μαζί του, εκείνος το έκανε με χαρά. Άλλωστε, είναι από τους λίγους διάσημους που δίνουν σημασία στους θαυμαστές και δείχνουν σεβασμό.

Θάνατος… Αυτόν και αν δεν ξέρει καλά τι σημαίνει. Είδε να φεύγουν από δίπλα του αγαπημένα πρόσωπα κι ένιωσε τον απόλυτο πόνο. Γι’ αυτό όταν είχε βρεθεί καλεσμένος στο «The Late Show» και ο παρουσιαστής τον ρώτησε: «Τι πιστεύει για  τον θάνατο», ο ηθοποιός είχε απαντήσει: «Ξέρω ότι θα λείψουμε σε αυτούς που μας αγαπάνε».

AP 19163045029063

Ούτε μεταθανάτιες αμπελοφιλοσοφίες, ούτε ανησυχίες, ούτε εγωισμοί… Η έγνοια του για το δικό του φευγιό, όταν θα έρθει, είναι οι άνθρωποι που τον αγαπάνε και θα μείνουν πίσω. Και τον Κιάνου Ριβς, εκτός από τους δικούς του ανθρώπους, τον αγαπάνε πολλοί. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν μέσα από τις πράξεις του. Ακόμη και τα social media που έχουν μια γλυκιά και πρωτοφανή εμμονή για εκείνον… μια λατρεία!

Ο άνθρωπος που λατρεύουν τα social media

Εδώ, που τα λέμε λίγα είναι τα διάσημα πρόσωπα που απολαμβάνουν την εκτίμηση και διαβάζουν καλό λόγο στα social media, τα οποία -και ειδικά το Twitter- εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε τοξικό περιβάλλον. Αλλά με τον Κιάνου Ριβς είναι εντελώς διαφορετικά. Ο ηθοποιός είναι ο εκλεκτός τους.

Και να φανταστεί κανείς πως μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν έχει σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά το ανθρώπινο πρόσωπο που δείχνει μέσα από απλές πράξεις, είναι ο λόγος που τον λατρεύουν.

Οι χρήστες ήταν εκείνοι που κάποια στιγμή παρατήρησαν πως ο Ριβς, όταν φωτογραφίζεται με θαυμάστριές του, ποτέ δεν τις ακουμπά. Το χέρι του είναι ελάχιστα μακριά από αυτές, μια κίνηση την οποία κάνει χρόνια τώρα και που δείχνει -όπως λένε- σεβασμό προς τις γυναίκες. Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή έγινε την περίοδο που γεννήθηκε το κίνημα «Metoo και είχε ανοίξει η συζήτηση για την παρενόχληση των γυναικών. Και ο τζέντλεμαν κι ευγενής Κιάνου χωρίς να μιλήσει, αλλά με μια κίνηση, έδειξε τον απέραντο σεβασμό του στις γυναίκες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που έχει κάνει τους χρήστες του Twitter να τον λατρεύουν. Η ευγένειά του τους «σκλαβώνει» και η διαφορετικότητά του από άλλους σταρ τους ιντριγκάρει. Ο Ριβς συχνά μετακινείται με το μετρό και -χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος- τον έχουν απαθανατίσει σε στιγμές όπως όταν παραχωρεί τη θέση του σε συνεπιβάτες του που την έχουν ανάγκη.

Μάλιστα, αρκετά συχνά το όνομά του γίνεται trend στο Twitter, όταν οι χρήστες μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες με τον ηθοποιό, ο οποίος τους έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τη συμπεριφορά του.

«Είναι ένας από εμάς» λένε για εκείνον οι χρήστες του διαδικτύου. Βλέποντας, όμως, τις πράξεις του καταλαβαίνεις πως ο Κιάνου Ριβς δεν είναι ένας από εμάς, ούτε σαν εμάς. Αλλά μπορούμε να γίνουμε σαν αυτόν!

Οι φορές που ο Ριβς έδειξε ότι είναι καλός άνθρωπος

Ένα μεγάλο μέρος από την αμοιβή του στις ταινίες που πρωταγωνιστεί, πηγαίνει σε φιλανθρωπίες.

Όταν η αδελφή του αρρώστησε με λευχαιμία, ο ηθοποιός ίδρυσε κάτω από άκρα μυστικότητα ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τα παιδιά με καρκίνο. Η ύπαρξη του ιδρύματος έγινε γνωστή στον κόσμο πολύ καιρό μετά.

Όταν μία νεαρή θαυμάστρια τού ζήτησε αυτόγραφο κι εκείνος δεν είχε πάνω του, πήγε και της αγόρασε ένα παγωτό και υπέγραψε πάνω στο κουτί.

Δεν έχει κανένα πρόβλημα να κόψουν μέρος από την αμοιβή του προκειμένου να ενταχθεί στο καστ κάποιος ταλαντούχος ηθοποιός. Ή να ρίξει το κασέ του αν το μπάτζετ της ταινίας είναι χαμηλό, αρκεί όλοι όσοι αργάζονται σε αυτήν (μπροστά και πίσω από τις κάμερες) να μείνουν ικανοποιημένοι με τις αμοιβές.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς μήπως είμαστε υπερβολικοί και πως δεν γίνεται όλο και κάποια ατέλεια θα έχει. Χμ. Μάλλον η ατέλεια του Κιάνου Ριβς είναι πως μάλλον παρά είναι καλός για να είναι αληθινός σε αυτό τον κόσμο!



Πηγή