Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (CMAJ) έδειξε ότι ορισμένα κοινά φάρμακα για την υπέρταση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος!

Η μελέτη για την υπέρταση, με τίτλο “Σύνδεση μεταξύ αντιυπερτασικών φαρμάκων και κινδύνου καρκίνου του δέρματος σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών: μελέτη βάσει πληθυσμού”, υποδηλώνει ότι η παρατεταμένη πρόσληψη αντιυπερτασικών χαπιών, με δραστικές ουσίες όπως η υδροχλωροθειαζίδη, συνδέεται με δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Global News, τα χάπια για την υπέρταση, όπως αναστολείς ενζύμων μετατροπής αγγειοτενσίνης, αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης II, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και βήτα-αναστολείς δεν αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες στο Οντάριο του Καναδά στους οποίους χορηγήθηκε αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή μεταξύ 1998 και 2017.

Φάρμακα για την υπέρταση συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η υδροχλωροθειαζίδη είναι ένα φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση, που σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία). Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα μπορεί εύκολα να καεί από τον ήλιο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και δερματολόγος δρ. Aaron Drucker από το Women’s College Hospital δήλωσε ότι -στη θεωρία- η ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο ή από το solarium στο τεχνητό μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Ο δρ. Drucker ανέφερε ότι οι ασθενείς με υπέρταση που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων τους και να ζητήσουν εναλλακτικές θεραπείες.

Μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών που δημοσιεύθηκε το 2019 από την Health Canada έδειξε ότι η παρατεταμένη χρήση υδροχλωροθειαζίδης συνδέεται με αύξηση 400% του κίνδυνο καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν το εν λόγω φάρμακο.

Οι ειδικοί συνέστησαν να περιορίσετε την έκθεση στο ηλιακό φως, να αποφύγετε τις τεχνικές τεχνητού μαυρίσματος και να χρησιμοποιείτε πάντα λοσιόν δέρματος με δείκτη αντηλιακής προστασίας τουλάχιστον SPF 30. Επίσης, συνέστησαν περιοδική παρακολούθηση του καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς που λάμβαναν υδροχλωροθειαζίδη.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ακόμα και όταν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση

Για άτομα που λαμβάνουν θειαζιδικά διουρητικά, οι δερματολόγοι από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Ένωσης προτείνουν τα ακόλουθα για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:

  • Συνεχίστε να παίρνετε κανονικά τα φάρμακά σας για την υπέρταση μέχρι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
  • Εξηγήστε στο γιατρό σας γιατί ανησυχείτε για την λήψη του φαρμάκου. Ενημερώστε τον για οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και εάν παίρνετε άλλα φάρμακα.
  • Να θυμάστε ότι μόνο ένας τύπος αντιυπερτασικών φαρμάκων συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος, λόγω των παρενεργειών του να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Αν και τα δεδομένα από την καναδική μελέτη συμφωνούν με προηγούμενες συγγενείς μελέτες, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ φαρμάκων για την υπέρταση και καρκίνου του δέρματος.
  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο: μην κάνετε solarium και μην εφαρμόζετε άλλες τεχνικές τεχνητού μαυρίσματος. Επίσης, να εξετάζετε το δέρμα σας όσο συχνά συνιστά ο δερματολόγος.

Πηγές: iatropedia.gr



agrinio24.gr