Το να χρησιμοποιείς σύνθετες λέξεις και φράσεις σε μια συζήτηση, δεν σε κάνει να ακούγεσαι πιο έξυπνος. Αντιθέτως, πολλές φορές μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η αλήθεια είναι πως όλοι θέλουμε να ακουγόμαστε πιο έξυπνοι σε μια συζήτηση. Αλλά αυτό, σύμφωνα με τον λέκτορα του Στάνφορντ και ειδικό σε θέματα επικοινωνίας, Ματ Έιμπραχαμ, θα συμβεί μόνο όταν θέλουμε να είμαστε κατανοητοί. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχουν μερικές φράσεις που εάν τις χρησιμοποιείς θα ακούγεσαι πιο ευφυής σε μια συζήτηση, χωρίς να φέρνεις τους άλλους σε αμηχανία.
«Μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;»
Όταν κάποιος σου εκμυστηρεύεται κάτι, ειδικά κάτι σημαντικό, η πρώτη σου σκέψη δεν πρέπει να είναι το να δώσεις μία απάντηση. Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν ερωτήσεις ώστε ο συνομιλητής τους να αισθάνεται ότι κάποιος τον προσέχει. Οι έξυπνοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνονται οι άλλοι και τι έχουν να πουν. Μια φράση όπως «θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;», ενθαρρύνει το άλλο άτομο να συζητήσει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του.
«Νομίζω ότι…»
Οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη αποφεύγουν τις εκφράσεις ή δηλώσεις που είναι απόλυτες. Ακόμα κι όταν γίνεται ακούσια, μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό το να λες πράγματα για τα οποία δεν είσαι 100% σίγουρος. Αντ’ αυτού, καλύτερα να εκφράζεις μια άποψη, ξεκινώντας με τη λέξη «νομίζω», ώστε να δείξεις ότι αυτό που εσύ πιστεύεις δεν σημαίνει πως είναι και απόλυτα σωστό.
«Θα μπορούσες να μου δώσεις κάποια συμβουλή;»
Ναι, το να ζητάς συμβουλές μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι πιο έξυπνος. Εξάλλου, χρειάζεται υψηλή νοημοσύνη και αυτογνωσία το να ξέρεις πότε δεν έχεις τις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Όταν, λοιπόν, μιλάς με κάποιον που θεωρείς ότι μπορεί να σε κατευθύνει σωστά, μη διστάζεις να του κάνεις πολλές ερωτήσεις. Η αρχή είναι δύσκολη, αλλά θα δεις πως μόνο καλό θα σου κάνει.