Προφανώς, όσο το συκώτι είναι υγιές, δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, το συκώτι είναι ένα “πολυλειτουργικόόργανο και είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες στο σώμα, όπως ο καθαρισμός του αίματος και η διάσπαση του λίπους από τις τροφές με τη βοήθεια της χολής. Αποθηκεύει επίσης γλυκόζη και παρέχει άμεση ενεργειακή ώθηση όταν χρειάζεται. Και, όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Οπότε ας δούμε τι μπορεί να βλάψει το συκώτι και ας προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε ή να τα μειώσουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας γιατρός μπορεί να μας δώσει σωστές, προσωπικές συμβουλές.

1. Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης:

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης δεν είναι μόνο κακές για τα δόντια, αλλά βλάπτουν και το συκώτι. Αυτό το όργανο χρησιμοποιεί τη φρουκτόζη, έναν τύπο ζάχαρης, για την παραγωγή λίπους. Η υψηλή πρόσληψη λευκής ζάχαρης και σιροπιού καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους και ηπατική νόσο. Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nutrition, έχουν δείξει ότι η ζάχαρη είναι εξίσου επιβλαβής για το συκώτι με το αλκοόλ, ακόμη και σε άτομα με κανονικό βάρος. Έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου επιβλαβής για το συκώτι με το αλκοόλ, ακόμη και σε άτομα κανονικού βάρους. Ένας ακόμη καλός λόγος για να περιορίσετε τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά.

2. Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς ιατρική συμβουλή:

Ακόμη και τα συμπληρώματα με την ονομασία φυτικάδεν σημαίνει ότι μπορούν να λαμβάνονται χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν φυτικά συμπληρώματα kava kava για την εμμηνόπαυση και τη χαλάρωση. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση και το συγκεκριμένο βότανο απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων.

3. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α από συμπληρώματα:

Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη Α, η οποία λαμβάνεται κυρίως από τα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα. Όπως δείχνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό και το συκώτι όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος.

4. Προσοχή με την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων:

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα φάρμακα χοληστερόλης και τα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη (ή ακετομινοφαίνη) μπορούν επίσης να βλάψουν το συκώτι όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Η παρακεταμόλη, ειδικότερα, θεωρείται “ακίνδυνο” φάρμακο, οπότε είναι εύκολο να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από τη συνιστώμενη. Η ίδια ουσία μπορεί επίσης να έχει ελαφρώς διαφορετικές ονομασίες σε διαφορετικά σκευάσματα. Συνιστάται πάντα να ελέγχετε τα δραστικά συστατικά του σκευάσματος που λαμβάνετε και να ρωτάτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν δεν είστε σίγουροι.



Πηγή