Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορείς να δουλέψεις και να αναπτύξεις. Διαβάστε τις 7 καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ψυχικά ανθεκτικός.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Ο καθορισμός στόχων δεν έχει να κάνει μόνο με το να τσεκάρεις κουτάκια. Για τους ψυχικά ανθεκτικούς ανθρώπους, πρόκειται για κάτι πολύ βαθύτερο. Πρόκειται για την επιδίωξη αυτού που πραγματικά έχει σημασία για εκείνους. Θέτουν στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις ανάγκες τους, στόχους που τους δίνουν μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης. Αυτή η συνήθεια, όχι μόνο τους βοηθάει να παραμένουν συγκεντρωμένοι και να έχουν κίνητρα, αλλά τροφοδοτεί και την ανθεκτικότητά τους.

Μην σταματάς να μαθαίνεις

Η μάθηση δεν έχει να κάνει μόνο με την απόκτηση νέων γνώσεων ή δεξιοτήτων. Έχει, επίσης, να κάνει με το να «αγκαλιάζεις» το ταξίδι με όλα τα σκαμπανεβάσματά του και να γίνεσαι πιο δυνατός στην πορεία. Να θυμάσαι λοιπόν, ότι πρέπει να συνεχίσεις να μαθαίνεις. Είναι μια από τις πιο ικανοποιητικές συνήθειες που μπορείς να καλλιεργήσεις.

Αγκάλιασε τις προκλήσεις

Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και εδώ είναι που «κρύβεται» το μυστικό. Οι ψυχικά σκληροί άνθρωποι δεν τις αποφεύγουν, αλλά αντιθέτως, τις «αγκαλιάζουν». Εάν ξεκινήσεις, καθημερινά και με μικρά βήματα, να βλέπεις κάθε πρόκληση ως ευκαιρία, να αναπτυχτείς και να βελτιωθείς, αντί να σκέφτεσαι «γιατί μου συμβαίνει αυτό;» θα δεις τεράστια διαφορά στη ζωή σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μετατρέψεις τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα σχετίζεται με τη φροντίδα της σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής υγείας. Και οι άνθρωποι που είναι ψυχικά ανθεκτικοί, γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι, βρίσκουν χρόνο για άσκηση, επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα, κοιμούνται αρκετά και κάνουν διαλείμματα όταν χρειάζεται. Εκτός αυτού, βρίσκουν χρόνο για δραστηριότητες που τους κάνουν ευτυχισμένους και χαλαρούς. Να θυμάσαι, λοιπόν, ότι το να φροντίζεις τον ευατό σου, δεν είναι «εγωιστικό».

Να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου

Είναι εύκολο να κατηγορείς τους άλλους για τα δικά σου λάθη. Κάνε όμως την προσπάθεια να αποδέχεσαι το ότι φέρεις ευθύνη για τις πράξεις σου, και θα δεις πόσο ενδυναμωτικό θα είναι αυτό. Η παραπάνω συνήθεια, θα σε κάνει να νιώσεις πως έχεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου.

Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια, για οτιδήποτε στη ζωή. Μια συνήθεια που θα σε βοηθήσει να γίνεις περισσότερο ανθεκτικός ψυχικά, είναι να μην βλέπεις την ανάγκη για βοήθεια, ως σημάδι αδυναμίας. Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, και μερικές φορές, το πιο γενναίο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να παραδεχτείς ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις και να ζητήσεις υποστήριξη.

Άφησε ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις

Όλοι μας έχουμε πράγματα στη ζωή μας που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, και αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Αλλά, το να επιμένεις σε αυτά τα πράγματα, δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που γίνεται, είναι να αποστραγγίζεις την ενέργειά σου. Οι άνθρωποι που είναι ψυχικά ανθεκτικοί, γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που μπορούν και δεν μπορούν να ελέγξουν. Κι αντί να σπαταλούν ενέργεια στα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν, επικεντρώνονται στα πράγματα που μπορούν.Πηγή