Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές που είχαν ηλικία 45 ετών και πάνω κατά την έναρξή της.
Αν έχετε χρόνιο στρες, πρέπει να βρείτε τρόπους να το διαχειρισθείτε, ειδάλλως διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσετε νοητικά προβλήματα πριν την ώρα σας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Αναλύοντας στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν μονίμως στρες διέτρεχαν κατά 37% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ήπια νοητική διαταραχή πριν καλά-καλά φτάσουν στα 55 τους χρόνια. Ο κίνδυνος ήταν εξίσου σημαντικός και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η ήπια νοητική διαταραχή είναι η μείωση στις νοητικές δεξιότητες που όμως δεν δημιουργεί αισθητά προβλήματα στην καθημερινότητα. Συχνά, όμως, εξελίσσεται σε άνοια, αργότερα στη ζωή.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 24.448 άνδρες και γυναίκες. Όλοι τους είχαν ηλικία 45 ετών και άνω κατά την έναρξή της.
Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί περισσότερο από μία δεκαετία, υποβάλλοντάς τους σε ετήσιες αξιολογήσεις. Το σχεδόν 23% των εθελοντών (οι 5.589) ανέφεραν επίμονα έντονο στρες. Συν τω χρόνω αυτό απεδείχθη επιζήμιο για τις νοητικές δεξιότητές τους.
Οι κίνδυνοι από το χρόνιο στρες
Το στρες θεωρείται μία φυσιολογική αντίδραση όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται υπό πίεση. Βραχυπρόθεσμα και εντός λογικών ορίων μπορεί να είναι θετικό. Μπορεί λ.χ. να δώσει ώθηση σε έναν εργαζόμενο για να προλάβει μία προθεσμία. Ή μπορεί να βοηθήσει έναν οδηγό να αντιδράσει γρήγορα για να αποφύγει ένα ατύχημα.
Το χρόνιο στρες όμως έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως:
- Αγχωδών διαταραχών
- Κατάθλιψης
- Πονοκεφάλου
- Καρδιοπάθειας
- Υπέρτασης
- Διαταραχών ύπνου κ.λπ.
Ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, υγεία
Η νέα μελέτη προσθέτει τα νοητικά προβλήματα στις πιθανές συνέπειές του, λένε οι ερευνητές. Και αυτό, διότι η έκπτωση των νοητικών διαταραχών (δηλαδή η ήπια νοητική διαταραχή) ήταν εντονότερη σε όσους είχαν χρόνιο στρες. Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυλής.
Ήταν επίσης ανεξάρτητο από την υποκείμενη κατάσταση της υγείας των εθελοντών. Δεν φάνηκε επίσης να επηρεάζεται ούτε από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της ζωής τους.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr