Εύκολο «στόχο» της Ελληνικής Αστυνομίας χαρακτήρισε τον εντολέα του ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του «γιατρού», που, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν ο εγκέφαλος στην υπόθεση των 105 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Οι δέκα κατηγορούμενοι, μέλη του κυκλώματος, απολογούνται από νωρίς το πρωί ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας των μελών του κυκλώματος και οι περισσότεροι φέρεται να αρνούνται την οποιαδήποτε εμπλοκή τους.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος τριών κατηγορουμένων -του γιατρού, που σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν ο εγκέφαλος, του γιου του και ενός ακόμα κατηγορούμενου – άσκησε δριμεία κριτική στην Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, υποστηριζοντας ότι «ολες οι υποθέσεις έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό. Η Δίωξη Ναρκωτικών δεν αφήνει την υπόθεση να εξελιχθεί και επιχειρεί πάντα λίγο πριν φτάσουν τα ναρκωτικά στους πραγματικούς εμπόρους, στους αποδέκτες». Προσέθεσε, δε, πως «σε όλες τις υποθέσεις δεν υπάρχει τεχνητή παρακολούθηση. Σε όλες τις υποθέσεις, αυτοί τελικά που διώκονται, είναι αυτά που λέγαμε στα χωριά μας τα “σφαχτά”. Είναι αυτοί που είναι οι ασήμαντοι και ποτέ δεν φτάνουν στους πραγματικούς εμπόρους ναρκωτικών».
Ο κ. Κούγιας υποστήριξε πως οι εντολείς του δεν έχουν καμία συμμετοχή στην υπόθεση, ενώ χαρακτήρισε τον γιατρό «επίλεκτο πρόσωπο».
«Υπερασπίζομαι μια οικογένεια, έναν επίλεκτο γιατρό της Θεσσαλονίκης, τον γιο του, ένα άρρωστο παιδί που έχει διπολική διαταραχή και τον γαμπρό τους, έναν νεαρό. Κανένας από αυτούς δε φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας να έχει κάποια συμμετοχή σε αυτήν την πράξη. Υπάρχουν υποψίες και εδώ έχουμε μια δίκη υπόπτου. Δεν έχουμε μία δίκη που ο ένας να είναι πραγματικά αυτός που χρηματοδότησε την επιχείρηση αυτή και να ήταν ο αποδέκτης αυτών των ναρκωτικών», σημείωσε.
Όπως είπε στη συνέχεια, «ο εντολεας μου έχει αποκτήσει μια επωνυμία και έχει οξεία αντιπαράθεση με την αστυνομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με παλαιότερες υποθέσεις λαθραίων τσιγάρων. Είναι ένα πρόσωπο που ποτέ δε συνεργάστηκε με την αστυνομία και είναι ένας εύκολος στόχος. Όμως στοιχεία δεν υπάρχουν αδιάσειστα, από τα οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος χρηματοδότησε την αγορά αυτών των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική, ότι αυτός μεθοδευσε όλη αυτήν την επιχείρηση. Ο μάρτυρας τον ονομάζει “διευθυντή”. Δεν έχουμε να κάνουμε με τράπεζα αλλά με εμπόριο ναρκωτικών. Όταν θέλεις πραγματικά να προσφέρεις στην κοινωνία, πρέπει να πιάσεις τον έμπορο, τον εφοπλιστή που κρύβεται πίσω από το λαθρεμποριο, πρέπει να πιάσεις τον χρηματοδοτη, αυτόν που πραγματικά θα αποκομίσει τα εκατομμύρια. Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι εξαθλιωνενοι άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Κούγιας.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των 10 συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ιδιαίτερα διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα. Κατά περίπτωση απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για επικίνδυνη οδήγηση, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και οπλοκατοχή.
Πώς η Δίωξη Ναρκωτικών εξάρθρωσε το κύκλωμα κοκαΐνης
Η Δίωξη Ναρκωτικών φαίνεται πως παρακολουθούσε τις κινήσεις του κυκλώματος εδώ και τρία χρόνια. Η αντίστροφη μέτρηση για τις συλλήψεις των μελών του ξεκίνησε το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας, όταν ύστερα από επεισοδιακή καταδίωξη συνελήφθη 34χρονος οδηγός, ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του έξι ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν 64 δέματα, με συνολικά 105 κιλά κοκαΐνης.
Παρακολουθώντας τις κινήσεις του, αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε παραλάβει την ναρκωτική ουσία – «μαμούθ» από αποθήκη στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., το παράνομο φορτίο είχε φθάσει το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες και χώρα προέλευσης το Εκουαδόρ. Ακολούθως μεταφέρθηκε με φορτηγό στην αποθήκη απ’ όπου εξήχθη από το εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κοκαΐνη ήταν καλά κρυμμένη επί των κυλιοδοκών των εμπορευματοκιβωτίων και επρόκειτο να διακινηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα θα αποκόμιζε κέρδη που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από την περαιτέρω διακίνηση θα προέκυπταν οφέλη ύψους 8 με 11 εκατ. ευρώ.
Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε επίσης ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στη Βόρεια Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ιδιοκτήτης μιας εταιρείας-«βιτρίνας», με έδρα τη γειτονική χώρα, που είχε κάνει την παραγγελία των κοντέινερ με το νόμιμο προϊόν.