Η ομάδα των δυτικών προαστίων έφερε στα ίσια τη σειρά των ημιτελικών με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο νίκησε στην έδρα του με 73-58 και είναι κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά από 27 έτη όπως αναφέρει το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ.
Αναλυτικά όσα αναφέρει το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ:
«Τότε, με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο του, το Περιστέρι είχε νικήσει…
*Για την 3η αγωνιστική της κανονικής περιόδου με 94-80 (Κορωνιός 27, Τσίτουμ 19 – Ουίλκινς 22, Αλβέρτης 19).
*Για τον 2ο προημιτελικό των πλέι οφ με 80-76 (Κορωνιός 30, Τσίτουμ 18 – Ουίλκινς 32, Βράνκοβιτς 17).
Το Περιστέρι νίκησε τον Παναθηναϊκό δύο φορές στην ίδια περίοδο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Το είχε κάνει για τελευταία φορά στη σεζόν 2002-03 όταν…
*Νίκησε εντός έδρας για την κανονική περίοδο με 70-57 (Πελεκάνος 19, Στιούαρτ 13 – Κουτλουάι 17, Μπιούφορντ 10).
*Στον 1ο ημιτελικό των πλέι οφ εκτός έδρας, στην μοναδική νίκη της ιστορίας του στην έδρα του Παναθηναϊκού –στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος- με 85-82 (Μίντλετον 21, Κουτλουάι 15 – Πελεκάνος 22, Χάτσον 14).
Αυτή είναι η 11η best of three σειρά στην ιστορία των ημιτελικών των πλέι οφ της Basket League που παρέμεινε ισορροπημένη μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια της (1-1). Από τις 10 προηγούμενες οι οχτώ κατέληξαν στα χέρια των ομάδων που είχαν το πλεονέκτημα της έδρας και οι δύο σε εκείνες που είχαν το μειονέκτημα της έδρας. Εξαίρεση του κανόνα ήταν μόνο ο Ολυμπιακός το 2007 όταν από το 1-1 απέκλεισε τον Άρη με μειονέκτημα έδρας, κάτι που έκανε το 2019 ο Προμηθέας απέναντι στην ΑΕΚ.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αυτήν τη θέση, στο 1-1 σε best of three ημιτελική σειρά, για τρίτη συνεχόμενη σεζόν (το 2021 ήταν με την ΑΕΚ και το 2022 με τη Λάρισα) και για έκτη συνολικά φορά. Στις πέντε προηγούμενες πήρε την πρόκριση και αποκλείστηκε μόνο από τον ΠΑΟΚ το 1994.
Ακόμη σε ομαδικό επίπεδο..
*Το Περιστέρι «έχτισε» τη νίκη του στην άμυνα, σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη φετινή επίδοση του με το παθητικό των 58 πόντων. Πριν από το χθεσινό παιχνίδι το αμυντικό ρεκόρ του ήταν εκείνο των 66 πόντων που δέχτηκε στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο .
*Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη σε 12 αγώνες του Περιστερίου για τα ημιτελικά των πλέι οφ και η πρώτη μετά από εκείνη που σημείωσε επί του Παναθηναϊκού το 2003.
Ο Μπίλαν πρώτος στη σεζόν με 10 double-double
Ο Μίρο Μπίλαν πρωταγωνίστησε στη νίκη του Περιστερίου bwin με 21 ranking και έχοντας, μεταξύ άλλων, 14 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ο Κροάτης έγινε έτσι ο πρώτος παίκτης της φετινής Basket League που έφτασε σε διψήφιο αριθμό double-double, έχοντας καταφέρει μάλιστα να κάνει το 3/4 στα πλέι οφ αφού δεν έφτασε σε τέτοια επίδοση μόνο στον 1ο ημιτελικό.
Ο πρώτος της σχετικής λίστας του περσινού Πρωταθλήματος, ο Ουσμάν Κρουμπάλι, είχε 14 double-double ενώ δεν υπήρξε παίκτης του Περιστερίου που να πέρασε τα δύο (Μωραΐτης).
Ο Μίρο Μπίλαν έχει πλέον 4/24 επιδόσεις 10+ ριμπάουντ που συνδυάστηκαν με μηδενικές επιδόσεις λαθών. Έτσι ξεπέρασε τον Κρις Κόφεϊ του Κολοσσού που είχε τρεις τέτοιες επιδόσεις (10+ ριμπάουντ – 0 λάθη).
Ακόμη σε ατομικό επίπεδο…
*Ο Στέλιος Πουλιανίτης ήταν εξαιρετικά παραγωγικός στα 16:31 που παρέμεινε στο παρκέ, έχοντας 9 πόντους, 7 ριμπάουντ και 16 ranking. Για τον γκαρντ του Περιστερίου τα επτά ριμπάουντ αποτελούν νέο ρεκόρ καριέρας αφού στις 178 προηγούμενες εμφανίσεις του στην κατηγορία δεν είχε ξεπεράσει τα πέντε, επίδοση στην οποία έφτασε τέσσερα.
Όλα τα ριμπάουντ του ήταν αμυντικά και με αυτά ο Πουλιανίτης έφτασε και ξεπέρασε τα 200 στην καριέρα του στην Basket League.
Ο Πουλιανίτης σημείωσε τη 10η επίδοση 100% στα δίποντα μεταξύ των παικτών που δεν είχαν στατιστικό λάθος, αφού τελείωσε το παιχνίδι με 3/3.
*Ο Σιλβέν Φρανσίσκο είχε 0/5 τρίποντα και έγινε ο τρίτος παίκτης του Περιστερίου φέτος με μηδενική επίδοση εύστοχων σουτ από τα 6,75 σε τουλάχιστον πέντε προσπάθειες. 0/6 είχε ο Λεωνίδας Κασελάκης στο εκτός έδρας ματς με την Καρδίτσα και 0/5 ο Δημήτρης Μωραΐτης στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ιωνικό.
Πέντε αρνητικά ρεκόρ περιόδου για τον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός δεν σούταρε καθόλου καλά από το τρίποντο, τελειώνοντας το παιχνίδι με 11,53% (3/26) και «πρωταγωνιστή» αυτής της αρνητικής επίδοσης τον Πάρις Λι. Ο Αμερικανός είχε 0/7 τρίποντα και αυτή ήταν η πέμπτη φορά στη φετινή Basket League που υπήρξε μηδενική επίδοση εύστοχων τριπόντων σε τουλάχιστον επτά προσπάθειες. Το αρνητικό ρεκόρ έχει από τη 18η αγωνιστική ο Βασίλης Τολιόπουλος που μέτρησε 0/8 στο ματς του Άρη στην Καρδίτσα.
Ο Παναθηναϊκός σημείωσε συνολικά πέντε αρνητικές επιδόσεις περιόδου…
*Οι «πράσινοι» έμειναν για πρώτη φορά κάτω από τους 60 πόντους. Αυτοί οι 58 που είχε αποτελούν αρνητικό ρεκόρ περιόδου λοιπόν, αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των 65 που σημείωσαν στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος απέναντι στον Άρη.
*Το 11,53% με το οποίο εκτέλεσε ο Παναθηναϊκός είναι, με διαφορά, η χειρότερη φετινή επίδοση του αφού το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του ήταν το 21,87% με το οποίο εκτέλεσε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Προμηθέα έχοντας 7/32.
*Αρνητικό ρεκόρ περιόδου είναι για τον Παναθηναϊκό και οι εννιά ασίστ που καταγράφηκαν στη στατιστική του, αφού στους 25 προηγούμενους αγώνες του είχε από 13 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και στο εντός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου με το Περιστέρι.
*Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε και τη μικρότερη, φετινή επίδοση του σε πόντους από αιφνιδιασμούς. Είχε έξι όσους στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο και στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό.
*Συνολικά έκανε, βάσει του ranking, το χειρότερο παιχνίδι του στη φετινή Basket League. Είχε 56 στο σύστημα αξιολόγησης ενώ η προηγούμενη, χειρότερη επίδοση του ήταν το 67 του εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ.
*Σε ατομικό επίπεδο, ο Ματέους Πονίτκα τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους και 12 ριμπάουντ. Ο Πολωνός δεν είχε ξεπεράσει πριν από αυτόν τον αγώνα τα οχτώ ριμπάουντ, επίδοση που σημείωσε στον 1ο προημιτελικό με τον Κολοσσό.
Ήταν μόλις το τέταρτο double-double του Παναθηναϊκού που παραμένει στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας της φετινής Basket League ενώ παράλληλα αυτός ήταν ο 11ος αγώνας της σεζόν στον οποίο υπήρξε double-double και για τις δύο ομάδες».//Γ.