Σώοι περισυνελέγησαν οι 90 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες το βράδυ πάνω σε ιστιοφόρο στην θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων.

Όλοι οι διασωθέντες διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο διακινητές, μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού στο λιμάνι της Νεάπολης Βοϊων.

Το ιστιοφόρο που επέβαιναν οι μετανάστες έπλεε νοτιοανατολικά των Κυθήρων όταν κάποιος από τα άτομα που επέβαιναν σε αυτό εξέπεμψε έκτακτη κλήση ανάγκης στον Ευρωπαικό αριθμό 112.

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση του Λιμενικού και στο σημείο που έπλεε το ιστιοφόρο έσπευσαν σκάφη όπου ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης και ασφαλούς μεταφοράς των μεταναστών.

Τελικά αργά χθες το βράδυ οι διασωθέντες μετανάστες επιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τα Κύθηρα στο λιμένα της Νεάπολης Βοΐων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 35 άνδρες, 18 γυναίκες, 27 αγόρια, 10 κορίτσια – εθνικοτήτων Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ιράκ και Αιγύπτου.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβαση των νόμων περί μετανάστευσης.

Αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία για την απαγγελία κατηγοριών.

Μεταναστευτικό – ΕΕ: Ανακούφιση στο Νότο για τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης

Η χθεσινή ημέρα στο Λουξεμβούργο μπορεί να χαρακτηριστική ιστορική για το μεταναστευτικό και ειδικότερα για τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου.

Και αυτό γιατί το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία- πλαίσιο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ικανοποιώντας τα πάγια αιτήματα των χωρών πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Με βάση αυτή τη συμφωνία θεσπίζεται για πρώτη φορά υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε τα κράτη- μέλη να διαμοιράζονται ισότιμα τα βάρη, καθώς «κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις προκλήσεις της μετανάστευσης», όπως δήλωσε η Υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Σουηδή Υπουργό, «οι χώρες πρώτης γραμμής χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην υπεύθυνη τήρηση του συμφωνηθέντος κανόνα. Είμαι πολύ χαρούμενη που σε αυτή τη βάση συμφωνήσαμε για τη διαπραγματευτική μας θέση», όπως δήλωσε χθες, με τους επιτελείς της ΕΕ να κάνουν λόγο για ένα «αποφασιστικό βήμα» προς τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Την εξέλιξη χαιρέτησαν τόσο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όσο και ηγέτες κρατών, ιδίως των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση μεταναστευτικών ροών.



agrinio24.gr