Ο εξωτικός παράδεισος του Μάουι μετατράπηκε σε κόλαση. Οι φλόγες έκαψαν ολόκληρη πόλη, έφτασαν μέχρι το λιμάνι καίγοντας και τα κότερα.

Κάηκαν πόλεις, 36 νεκροί

Περικυκλωμένοι από τις φλόγες, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

Μέσα στον πανικό, τρεις τουρίστες σε ΙΧ δεν σταματούν για να βοηθήσουν μια γυναίκα που κείτεται στον δρόμο.

«Κοιτάξτε, κάποιος είναι κάτω. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτήν. Πάμε να φύγουμε».

Το δραματικό ντοκουμέντο δείχνει μόνο ένα μέρος από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε τις επόμενες ώρες.

Μέσα στη νύχτα, η φωτιά κατέκαψε την πόλη Λαχάινα, των 12.000 κατοίκων, ένα από τα φημισμένα θέρετρα και ιστορική πρωτεύουσα της Χαβάης.

Ντόπιοι και τουρίστες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Η ακτοφυλακή και άλλα σκάφη ιδιωτών έσωσαν δεκάδες ανθρώπους από τη θάλασσα.

Όταν ξημέρωσε, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας. Ολόκληρες συνοικίες στάχτη, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σκελετοί αυτοκινήτων στους δρόμους που οδηγούν στη θάλασσα. Πολλά οχήματα εγκαταλείφθηκαν, σε άλλα υπήρχαν απανθρακωμένοι άνθρωποι και ζώα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή

Ο πρώτος επίσημος απολογισμός, 36 νεκροί και 60 τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.

«Δε νομίζω ότι πρόλαβαν όλοι να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους, Πιθανώς έτρεξαν προς τον ωκεανό, όσοι μπορούσαν. Είναι όμως και εκείνοι στα σπίτια. Ήταν δύσκολο να ξεφύγουν ακόμα και οι νέοι με τις οικογένειες πόσο μάλλον ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες. Παγιδεύτηκαν».

Οι κάτοικοι και οι Αρχές αιφνιδιάστηκαν από τα πύρινα μέτωπα που άλλαξαν κατευθύνσεις και ενισχύονταν διαρκώς από τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Όταν διατάχθηκε η επέμβαση στρατιωτικών ελικοπτέρων ήταν μάλλον αργά για πολλά από τα θύματα.

Δορυφορικές φωτογραφίες της πόλης πριν και μετά από το πέρασμα της φωτιάς, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Πυρκαγιές μαίνονται σε άλλες περιοχές του Maui καθώς και σε άλλα νησιά του συμπλέγματος της Χαβάης.

Με έκτακτα αεροπορικά δρομολόγια απομακρύνονται χιλιάδες ξένοι τουρίστες ενώ πολύς κόσμος μεταφέρθηκε σε καταφύγια όπου διαπιστώνονται ελλείψεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον κρατικό μηχανισμό να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πληγέντες.



Πηγή