Για δέκατη ημέρα η πύρινα λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στον Έβρο σε δύο ενεργά μέτωπα.
Το πρώτο στην Λεπτοκαρυά με τη φωτιά να κατευθύνεται προς το δάσος της Δαδιάς χωρίς να απειλείται ο οικισμός και το δεύτερο στη Ροδόπη μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.
Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη μετέβη στον Έβρο προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής.
«Κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις, με το ποσοστό κάλυψης να έχει εκτιμηθεί στο 70% της ζημίας παράλληλα για τους συμπολίτες που η οικία έχει πάρει τον χαρακτηρισμό κίτρινο ή κόκκινο προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, ώστε κανένας να μην μείνει χωρίς στέγη», δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Για το ζωικό κεφάλαιο έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο φαίνεται θα ολοκληρωθεί εντός του μηνός Οκτωβρίου, για το φυτικό κεφάλαιο χρονοδιάγραμμα προκαταβολής για ζημιές πριν από το τέλος του 23’», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
O Έβρος συνεχίζει να καίγεται και η κυβέρνηση επιτίθεται στους επιστημονικούς φορείς για να κρύψει τις ευθύνες της, αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους».
Το προφίλ των εμπρηστών
Το 93% σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σε σημερινό ρεπορτάζ των «Νέων» οι εμπρηστές είναι άντρες, περίπου ένας στους δύο (45%) ηλικίας 35 έως και 59 ετών ενώ το 13% είναι ανήλικοι.
Όπως για παράδειγμα ο πρώτος που έτρεξε να βοηθήσει τους πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας, προέκυψε πως ότι ήταν και ο ίδιος που έβαλε τη φωτιά.
Περίπου το 32% των καταδικασθέντων εμπρηστών είναι τεχνίτες και εργάτες, το 18% γεωργοί, κυνηγοί, δασοκόμοι, το 23% συνταξιούχοι, σπουδαστές ή ασχολούνται με τα οικιακά και το 33% είναι άνεργοί. Μόλις το 1% είναι πυρομανείς.
Η πλειοψηφία των δραστών παραμένουν ατιμώρητοι. Σε σύνολο 20.000 ατόμων που διώχθηκαν την τελευταία 20ετία για εμπρησμούς, μόλις το 3% καταδικάσθηκαν με το 2,5% να αφορά καταδικασθέντες για εμπρησμό από πρόθεση.
Το 25% των δραστών που έχουν συλληφθεί για εμπρησμό καταδικάζεται εκ νέου για το ίδιο αδίκημα.