Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης έγινε ο πρώτος αθλητής που κολύμπησε 250 χιλιόμετρα στο πέλαγος, έχοντας μάλιστα αναπηρία στην όραση.
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης αφού είχε ήδη διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, το 2003 έμαθε ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Η κατάσταση της όρασής του λοιπόν, τον ανάγκασε να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13 των κολυμβητών με αναπηρία στα μάτια.
Ωστόσο, πριν κάποια χρόνια ο 42χρονος κολυμβητής δήλωσε πως έχει μια ιδιαίτερη φοβία στο νερό και ότι φοβάται κυριολεκτικά να μπει στα βαθιά της θάλασσας. Αυτό συμβαίνει από την παιδική του ηλικία, όμως όταν εμφανίστηκε η αναπηρία στην όρασή του, τότε ένιωσε ότι ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά τον φόβο του. Είχε έρθει η στιγμή να την κολυμπήσει.
Πριν από μερικούς μήνες λοιπόν, μετέτρεψε τον φόβο του σε δύναμη και κολύμπησε 50 χιλιόμετρα σε ανοιχτό πέλαγος από τη Ρόδο έως τη Σύμη. Μέχρι που έφτασε η 1η Νοεμβρίου και ξεκίνησε το εγχείρημα των 250 χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτό πέλαγος, από την Σούδα Χανίων με προορισμό τη Σητεία.
«Τα τείχη που υψώνετε γύρω σας για να προστατευτείτε και να μην πληγωθείτε είναι κι αυτά που σας φυλακίζουν πολλές φορές. Στην ζωή μας πρέπει να κάνουμε υπομονή. Η ζωή είναι μαραθώνιος και για να βγει ο αγώνας χρειάζεται να εξοπλιστούμε με υπομονή και να καλλιεργήσουμε την αντοχή μας», είναι μερικές από τις σκέψεις που θέλησε να μοιραστεί ο τέσσερις φορές χρυσός Παραολυμπιονίκης λίγο πριν ολοκληρώσει τον προσωπικό του άθλο.
Ένας άθλος που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και σήμερα 9 του μήνα, λίγο μετά το μεσημέρι στο λιμάνι της Σητείας έφτασε αισίως στο τέλος του. «Τολμήστε το ακατόρθωτο!», φώναξε περήφανα καθώς κολυμπούσε τα τελευταία μέτρα της θαλάσσιας διαδρομής του.«Είμαστε πολύ πιο δυνατοί και ανθεκτικοί απ’ ότι νομίζουμε. Σε συνθήκες της ζωής μας όπου θα χρειαστούμε δύναμη, εκείνη θα μας φανερωθεί. Μπορούμε να διαχειριστούμε και να αντέξουμε ό,τι μας συμβαίνει στη ζωή, όσο και να μην το πιστεύουμε. Επενδύστε την ενέργειά σας στο να πιστεύετε στις ικανότητές σας κι όχι στο να τις αμφισβητείτε συνεχώς», σημείωσε ο 42χρονος, μεταφέροντας σε λέξεις αυτό που ο ίδιος πράττει καθημερινά, αποτελώντας ένα ζωντανό παράδειγμα σωματικού και ψυχικού σθένους.
Η συμβουλή του είναι απόλυτα σαφής και αποτυπώνει τη δική του στάση ζωής: «Μην κοιτάτε ποτέ πίσω. Κοιτάτε μόνο μπροστά, εκεί που θέλετε να πάτε. Πίσω να κοιτάτε μόνο όταν θέλετε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας την απόσταση που έχετε διανύσει προς την εκπλήρωση των στόχων σας και την εξέλιξή σας. Αν θέλετε να είστε δυνατοί , θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη ζωή σας. Αυτές θα σας κάνουν δυνατό ή θα σας θυμίσουν πως ήδη ήσασταν δυνατοί, απλώς δεν το είχατε συνειδητοποιήσει γιατί δεν είχε χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη».
Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δημόσια ανάρτησή του, δύναμη άντλησε από την αγάπη και τα μηνύματα στήριξης που έλαβε καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.«Σε κάθε χεριά και σε κάθε μέτρο λαμβάνω αυτή τη δύναμη και γι’ αυτό διατηρώ την ελπίδα ότι αυτή μου η προσπάθεια θα τους κάνει όλους να πιστέψουν πως τα πάντα, ακόμη κι αυτά που φαινομενικά μοιάζουν αδύνατα μπορούν να γίνουν, αρκεί να το θελήσουν και να πιστέψουν στη δύναμη που έχουν μέσα τους».//ΠΜ