Ήδη από την κυβέρνηση έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα όπως η μόνιμη μείωση τιμής, το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ ενεργοποιείται από σήμερα και «το Καλάθι των Χριστουγέννων» το οποίο θα περιλαμβάνει γαλοπούλα, σοκολάτα, τσουρέκι, βασιλόπιτα (τσουρέκι), αρνί και κατσίκι.
Στο «κόκκινο» παραμένει και η τιμή του κρέατος, καθώς πωλείται κατά 8,1% ακριβότερα από πέρσι.
Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, ειδικά σε κρέας, λάδι και γλυκά, δε γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα είναι ακριβότερο έως και 20%, με τους καταναλωτές να μετρούν τόσο τα άτομα που θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι, όσο και τα προϊόντα που θα αγοράσουν.
Πάντως σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων για 4 άτομα θα κοστίσει, περίπου, 147,15€ ενώ για τα ίδια είδη, το κόστος πέρσι ήταν στα 119,25€.
Έχει χτυπήσει… κόκκινο η τιμή του κρέατος
Ο υπεύθυνος κρεοπωλείου σε κατάστημα στον Ρέντη, Αντώνης Βαλτετσιώτης μίλησε για τις ανατιμήσεις στο κρέας.
«Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με πέρσι, προσπαθούμε να απορροφήσουμε όσο μπορούμε μια μικρή αύξηση.
Ενδεικτικά:
Ένα κοτόπουλο ολόκληρο: 3,50 ευρώ και έχει μεγάλη ζήτηση στα Χριστούγεννα για όποιον δεν τρώει γαλοπούλα
Αρνί – Κατσίκι: 11,98 ευρώ το κιλό για το ολόκληρο και μετά διαμορφώνεται ανάλογα το κομμάτι και φτάνει και τα 16 ευρώ/κιλό το παϊδάκι.
Ένα κομμάτι χοιρινού χωρίς κόκκαλο για μαγείρεμα ξεκινά από τα 5,98 ευρώ το κιλό.
Αντιστοιχία ένα κομμάτι ντόπιου μοσχαριού ξεκινά από 11.,98 ευρώ το κιλό.
Το μοσχάρι εξαγωγής είναι στα 7,98 ευρώ/ κιλό.