«Κυρία πρόεδρε καλείστε να κρίνετε μόνο με βάση το τι έχει ακουστεί εδώ μέσα και τι έχει προκύψει. Κύριο μέλημα η απόδειξη της ουσιαστικής αλήθειας. Είμαι πεπεισμένη ότι θα πράξετε το καθήκον σας», ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.
Είναι η κομβική ημέρα που η εισαγγελική λειτουργός προτείνει στους δικαστές αν θα πρέπει να κρίνουν την Ρούλα Πισπιρίγκου ένοχη ή αθώα. Η εισήγηση της άρχισε εξιστορώντας τα γεγονότα από την αρχή.
«Η κ. κατηγορούμενη γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγο της το 2013. Ο πατέρας της Τζωρτζίνας μας είπε ότι ήταν μια άψογη μητέρα. Μας είπε βέβαια ότι υπήρχαν προστριβές και ότι το ζευγάρι περνούσε πολλές περιόδους διάστασης ωστόσο πάντα εκείνος επέστρεφε».
Κάθε φορά που ένα παιδί έφευγε, ο Μάνος επέστρεφε. Αυτό απορρέει από τον τρόπο που περιέγραψε τους θανάτους των τριών παιδιών σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα σκαμπανεβάσματα στη σχέση του ζευγαριού.
«Σε αυτό τον έγγαμο βίο φεύγει πρώτα από τη ζωή η Μαλένα. Έρχεται η Ίριδα αποβιώνει κι αυτή, ο κος Δασκαλάκης τότε είχε φύγει από τη συζυγική εστία λόγω μιας εξωσυζυγικής σχέσης της κατηγορούμενης. Τις επόμενες μέρες αποβιώνει η Ίριδα. Και έτσι μένει μόνη της η Τζωρτζίνα. Επιστρέφει ο Δασκαλάκης εξαιτίας αυτού του συμβάντος. Από τα μηνύματα τότε προκύπτει ότι υπήρχε έντονη συζήτηση για χωρισμό για διατροφή κλπ».
Η έντονη συζήτηση για διαζύγιο θα διακοπεί βιαίως όταν η Πισπιρίγκου θα κλειστεί σε ένα ξενοδοχείο μόνη της, με τους οικείους της να φοβούνται πως θα κάνει κακό στον εαυτό της.
«Στις 6/4/21 όταν η κατηγορούμενη έχει επιλέξει να απομονωθεί και κλείνεται σε ένα ξενοδοχείο, του στέλνει ένα μήνυμα «να προσέχεις το παιδί, σ’ αγαπώ πολύ». Ο κ. Δασκαλάκης ειδοποιεί την οικογένεια φοβούμενος μήπως αυτοκτονήσει η κατηγορούμενη. Κινητοποιεί την αδερφή της, η οποία της στέλνει μεταξύ άλλων «θα σας καταγγείλω και τους δυο και θα πάει το παιδί στο ίδρυμα. Αν αυτό θες για το παιδί, ντροπή σου!» Στην συνέχεια της γράφει “Το παιδί σου έχει πλαντάξει! Σήκωσε το τώρα και μετά αυτοκτόνα!”».
«Όταν διάβασα το μήνυμα που θα σας διαβάσω τώρα, εγώ προσωπικά ανατρίχιασα», θα πει με ένταση στην φωνή της η εισαγγελέας.
«Σας γράφει ο κος Δασκαλάκης «Γύρνα στο παιδί, έχει ανάγκη τη μάνα του. Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια δηλαδή; Σύνελθε.» Τι εννοεί ο κύριος Δασκαλάκης; Εγώ όταν το διάβασα ανατρίχιασα! Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το μήνυμα! Γιατί δεν τον πήρε να τον βρίσει; Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας και ως δια μαγείας ο κος Δασκαλάκης επιστρέφει στην κ. κατηγορούμενη για να το αντιμετωπίσουν μαζί, και το ζευγάρι είναι ξανά μαζί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», συνέχισε η εισαγγελέας.
Η αγόρευση είχε αρκετά σημεία έντασης και συναισθηματικής φόρτισης. Η κατηγορούμενη άκουγε με προσοχή την εισαγγελέα να αγορεύει, ενώ συχνά αναστέναζε και γυρνούσε το κεφάλι προς το μέρος των συγγενών της.
«Είναι γιατρός και άνθρωπος με το Α κεφαλαίο!»
Σε έντονο ύφος απάντησε στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι δεν έπρεπε να συνεχιστεί η ΚΑΡΠΑ στο παιδί κατά την πρώτη ανακοπή. Θα μιλήσει εκτενώς για τον κύριο Χασαπόπουλο, τον γιατρό που επανέφερε την Τζωρτζίνα στη ζωή, αλλά κατά τον Αλέξη Κούγια ευθύνεται για την τετραπληγία της.
«Ο κος Χασαπόπουλος έκανε το καθήκον του ως γιατρός. Αλίμονο στην κοινωνία μας αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματούν την ανάνηψη όταν βλέπουν ότι ο ασθενής θα επιστρέψει με νευρολογικά προβλήματα. Ο κος Χασαπόπουλος ενώ κατάλαβε ότι πέρασαν τα 20 λεπτά, το έκανε για 50 λεπτά και είπε “καλά έκανα. Δεν κρατούσα ρολόι”. Πως κρίνουμε και πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και του λέμε κακώς συνεχίζει πάνω από 20’ ΚΑΡΠΑ; Συνέχισε λοιπόν και το παιδί επανήλθε! Η Τζωρτζίνα ήταν ένα πολύ δυνατό παιδί. Ήταν πραγματικά ηρωίδα και ο κος Χασαπόπουλος την επανέφερε στη ζωή. Όταν έχεις τον νεκρό μπροστά σου και βλέπεις ότι έχει γίνει μπλε και παγώνει, εκείνη τη στιγμή θα σκεφτείς: «Α, να σταματήσω γιατί μετά ο εγκέφαλος του δε θα λειτουργεί;» Ο κύριος Χασαπόπουλος απέδειξε πως είναι γιατρός και άνθρωπος με Α κεφαλαίο και μπράβο του!».
«Δηλητηρίασε τη σχέση παιδιού και πατέρα»
«Δηλητηριάζατε την σχέση της Τζωρτζίνας με τον πατέρα της», θα πει η εισαγγελέας απαριθμώντας μια σειρά περιστατικών όπου η Πισπιρίγκου δεν άφηνε τον Δασκαλάκη να δει την κόρη του που νοσηλευόταν.
«Είναι δυνατόν να μπαίνει το παιδί σου μέσα στο νοσοκομείο και αντί να παίρνεις τον πατέρα τηλέφωνο να παίρνεις τον δικηγόρο; Ενώ το παιδί της είναι με σπασμούς; Εισάγεται η Τζωρτζίνα στην κλινική και αφήνει πίσω την αδερφή της. Δεν καλεί τον πατέρα γιατί λέει η Τζωρτζίνα δεν τον ήθελε. Και τι σημαίνει αυτό; Όταν το παιδί νοσηλεύεται θα καθίσει η θεία και όχι ο πατέρας; Σε ποια ζυγαριά μπαίνουν ο πατέρας και η θεία;».
Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται, τονίζοντας πως μετά τις καταθέσεις γιατρών και άλλων μαρτύρων βρισκόμαστε πλέον σε ένα ώριμο στάδιο ώστε να ακουστεί για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη.