Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Ενισχύονται τα φαινόμενα από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη

Από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 30/01 οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης 30/01 θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι, δε θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο τη Δευτέρα 29/01 όσο και την Τρίτη 30/01.

Στα λευκά ντύθηκε η Εύβοια

Πυκνό χιόνι έχει καλύψει την Εύβοια από το πρωί της Δευτέρας (29/1).

Συγκεκριμένα, στα λευκά έχουν ντυθεί η Κερασιά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, το χωριό Κοκκινομηλιά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και η Σέτα του δήμου Ερέτριας.

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται και τα ορεινά χωριά, με την κυκλοφορία των οχημάτων να πραγματοποιείται αποκλειστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λευκό τοπίο αντίκρισαν και οι κάτοικοι στα βόρεια προάστια της Αττικής, με το στοίχημα των δήμων να είναι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Αλατιέρες και μηχανήματα βρίσκονται ήδη στους δρόμους, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν μοιραστεί τόνοι αλατιού στους κατοίκους για να ρίχνουν στους δρόμους μπροστά από τα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Τετάρτη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός για τον χιονιά που επηρεάζει αρκετές περιοχές με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, αποφασίστηκε η προσωρινή και πλήρης διακοπή κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτου χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, από τις 02:30 ώρα της 29-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων, από την 16,000η χ/θ έως την 47,000η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Της παραπάνω απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται, με την προϋπόθεση να φέρουν υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, τα κάτωθι οχήματα:
– Εκτάκτου ανάγκης ( Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.λπ.)

– Οδικής βοήθειας

– Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι

– Μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Φυλής από το ύψος της μονής Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις λόγω πυκνής χιονόπτωσης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες από σήμερα το βράδυ

Επιπλέον, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Περαιτέρω, λόγω της επικείμενης εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων τη Δευτέρα (29-01-2024) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Για το λόγο αυτό, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς βαρέων οχημάτων να επιλέγουν εναλλακτική διαδρομή για τη μετάβασή τους από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα μέσω εναλλακτικών οδών της δυτικής Ελλάδας.



megatv.com