Στο βήμα είναι πραγματογνώμονες, αεροναυπηγοί και ηλεκτρολόγοι που έχουν πάρει εντολή από τις οικογένειες να διερευνήσουν την υπόθεση.
Το πρότυπο που ακολουθείται είναι «αεροπορική προσέγγιση» στη διερεύνηση και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες.
Αυτό που θα εξετάσουν είναι να δουν τι έγινε και τι πρέπει να αλλάξουν από εδώ και πέρα προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Στην εν λόγω έρευνα δεν ερευνώνται ποινικές ευθύνες. Οι έρευνες ξεκίνησαν από το χωροταξικό, δηλαδή το πού κάθονταν τα θύματα την ώρα του δυστυχήματος, και αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν αίτημα των οικογενειών.
Ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι πραγματογνώμονες ήταν ότι έναν χρόνο μετά την τραγωδία, οι σιδηρόδρομοι συνεχίσουν να μην είναι ασφαλείς.
Θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για το τελικό πόρισμα, θα γίνει παρουσίαση των ευρημάτων, θα τεθούν όλες οι έρευνες που έγιναν στον χώρο αλλά και οι αλλοιώσεις, και θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης έναν χρόνο μετά.
Αμέσως μετά τον λόγο θα πάρουν οι οικογένειες των θυμάτων, ακόμη και τραυματίες. Κανένας από εκείνους δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των ερευνών και από τη Δικαιοσύνη έναν χρόνο μετά.
Μαζεύουν υπογραφές για να απευθυνθούν στην Ευρώπη και ζητούν δικαίωση για τους νεκρούς.
Την Τετάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη, και τραγωδία από την οποία έχασαν τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας.