Ο κ. Καραγκούνης μίλησε για την ακρίβεια που «μαστίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Καραγκούνης: «Τόνωση του εισοδήματος και έλεγχοι/πρόστιμα/μέτρα οι πυλώνες αντιμετώπισης της ακρίβειας»

«Η ακρίβεια για την κυβέρνηση είναι η «μητέρα των μαχών», και απασχολεί τους πολίτες και είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα το δούμε στο τέλος του μηνός. Πέρσι είχαν ανατιμηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία 3.760 κωδικοί, φέτος, είναι 890 οι κωδικοί που αυξήθηκαν την ίδια περίοδο. Στο ζήτημα της ακρίβειας στηριζόμαστε σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η τόνωση του εισοδήματος των πολιτών που είναι το απαραίτητο όπλο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Υπάρχει αύξηση των μισθών. Από την 1η Απριλίου θα γίνει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο τέλος της 4ετίας έχουμε στόχο να είναι ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να είναι στα 950 ευρώ. έχουμε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους. Το δεύτερο είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. Να ενισχυθούν οι έλεγχοι και οι φορείς ελέγχου, και από την άλλη τα εξειδικευμένα μέτρα των κ.κ. Σκρέκα και Μητσοτάκη. Το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί παθογένεια. Είναι σημαντικό που παίρνουμε μέτρα και θεωρώ πως πρέπει να ενισχυθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρακιώτης: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει & κοροϊδεύει τους πολίτες»

Ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε πως, «είναι προβληματικό ότι κατάλαβε τώρα η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα. Θα αναφέρω κάποια στοιχεία από μέσα που «στηρίζουν» την κυβέρνηση: το γεγονός ότι «ψαλιδίστηκαν» οι καταθέσεις των νοικοκυριών κατά 5 δισεκ. ευρώ μόνο τον Γενάρη δεν είναι δείγμα της εξαιρετικής αναπτυξιακής κατάστασης που λένε πως είναι η χώρα. Το γεγονός ότι κόβεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, φαντάζομαι πως δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη. Το εμπορικό έλλειμμα έχει χάσμα 31 δισεκ. ευρώ. Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να ανταπεξέλθει. Ένα μέτρο που θα επιφέρει μία μείωση στο 10% θα το ψηφίσουμε, όταν όμως αυτό έχει αυξηθεί κατά 300% ή αυξάνεται η τιμή και μειώνεται το προϊόν στην συσκευασία. Αυτό είναι κοροϊδία όχι αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Κατρίνης: «Προτείναμε μείωση του ΦΠΑ – Οι πολίτες είναι “όμηροι” της κυβέρνησης»

Με την σειρά του κ. Κατρίνης τοποθετήθηκε περί του ίδιου ζητήματος.

«Ακούω την κυβέρνηση να λέει ότι δίνει την «μητέρα των μαχών» αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι ότι είναι όμηροι εκατομμύρια πολίτες στην χώρα, εδώ και σχεδόν 3 χρόνια και παραπάνω. Η κυβέρνηση είπε ότι θα προχωρήσει στην μείωση των τιμών. Η Eurostat αναφέρει πως ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα, είναι 50% υψηλότερος από τον μ.ο. της ευρωζώνης. Κτηνοτρόφοι στην Ηλεία μου έχουν πει πως πωλούν το γάλα 0.30-0.35 ευρώ λιγότερο από ό,τι το πωλούσαν. Έχει δει μήπως κάποιος καταναλωτής κάποια μείωση στο γάλα; Πέρα από τον πληθωρισμό τροφίμων, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε αυξήσεις στον τιμοκατάλογό της, και από την κυβέρνηση δεν αντέδρασε κανείς. Έχουμε και το θέμα των τραπεζών, από τον Δεκέμβρη δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο», υπογράμμισε.

Και προσέθεσε: «Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Σε χώρες που εφαρμόστηκε, ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε κατά 20%».

Σκουρλέτης: «Έχει αποτύχει η κυβέρνηση – Αναγκαία η άμεση αύξηση μισθών & συντάξεων»

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε επίσης για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, την κυριαρχία της ΝΔ και για την στάση της αντιπολίτευσης.

«Ο πληθωρισμός συναρτάται με μία «μάχη» που έχει χαθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια και πρόκειται για «άτακτη υποχώρηση» από αυτή τη μάχη. Έχει αποτύχει η κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 50% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η απάντηση πρέπει να είναι μία άμεση αύξηση μισθών και συντάξεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν και αντέχουν να δώσουν αυξήσεις. Μπορούμε να απελευθερώσουμε τα εργαλεία και – πέρα από την αύξηση που θα γίνει τώρα και δεν θα φέρει λύση – την συλλογική διαπραγμάτευση. Έχει κατατεθεί η πρόταση για την μείωση του ΦΠΑ, επιβάλλεται αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην αισχροκέρδεια της αγοράς», σημείωσε.

Το δυστύχημα στα Τέμπη και το πάνδημο αίτημα της απονομής δικαιοσύνης

Ο κ. Καραγκούνης απάντησε στις μομφές της αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε το θέμα των Τεμπών.

«Άκουσα πολύ “εύκολη” κριτική. Δεν ακούσαμε εναλλακτική πρόταση. Λένε να μειώσουμε αλλά δεν μας λένε ποια είναι τα ισοδύναμα. Οι καταθέσεις από το 2019 στις τράπεζες έχουν ανέβει πάνω από τα 50 δισεκ. ευρώ. αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ότι σε αυτή τη δύσκολη «μάχη» πρέπει να τονώσουμε το εισόδημα», σημείωσε.

Και τόνισε: «Πρέπει να υπάρχει ένα μνημείο για τα Τέμπη κι να τιμήσουμε τα θύματα, και να τιμήσουμε τα θύματα των τραγωδιών συνολικά. Εγώ προσωπικά δεν ενοχλήθηκα που γράφτηκαν τα ονόματα, καταλαβαίνω όμως ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους χώρους γενικά. Αυτό ανέφερε και ο κ. Βορίδης, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει ένα μνημείο. Το ζήτημα αυτό παράλληλα όπως «έτρεξε» στην Εξεταστική, είναι στην Δικαιοσύνη, εξειδικεύονται οι ευθύνες και δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως θα προχωρήσουμε στην απόδοση των ευθυνών».

Ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Για το θέμα του λαϊκισμού έδωσε μία πολύ ηχηρή απάντηση η κ. Μπακογιάννη σε όσα έπραττε σε μείζονα εθνικά θέματα την περίοδο 2015-2019 η ΝΔ. όταν μίλησε για επιτυχία της διαπραγμάτευσης Κοτζιά η ονομασία της Μακεδονίας, έδωσε μία απάντηση σε όλα τα στελέχη που έτρεχαν να πανηγυρίσουν για την επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση των 158 βουλευτών της ΝΔ που δεν ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την δικογραφία για τη σύμβαση 717 της Ευρωπαίας εισαγγελέως, που βρίσκεται από το καλοκαίρι στη Βουλή είναι «μνημείο υποκρισίας». Και μιλούσαν για ατομική ευθύνη και ανθρώπινα λάθη».

Ο κ. Κατρίνης είπε: «Υπάρχει ένα πάνδημο αίτημα για την απονομή δικαιοσύνης. Υπάρχουν δύο τρόποι: ο ένας ήταν μέσω της Βουλής όπου η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής για τη σύμβαση 717 και άπλωσαν ένα μεγάλο «πέπλο» συγκάλυψης. Ελπίζουμε η βραδυπορούσα ελληνική Δικαιοσύνη στο θέμα της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών, άμεσα να κάνει τη δουλειά της έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση να σταματήσει να συγκαλύπτει τις ευθύνες των στελεχών της».

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Ζούμε στις μέρες μίας τεράστιας κυβερνητικής αλαζονείας. Στο όνομα του 41% αυτή η κυβέρνηση πάει να συγκαλύψει την ιστορία του εγκλήματος των Τεμπών, δεν σέβεται το Σύνταγμα, κοροϊδεύει τον κόσμο. Υπάρχει κενό μίας κοινωνικής κι αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Και αυτό το κενό θέλει να καλύψει η Νέα Αριστερά».



megatv.com