Το πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν.

«Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Το γεγονός γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ με σχετική ενημέρωση αλλά και το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα.

«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο,  έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν».

«Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το βάπτισμα του πυρός για την «Ύδρα»

Η εμπλοκή έγινε στις πέντε παρά δέκα τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η φρεγάτα «Ύδρα» συνόδευε το πλοίο κοντέινερ «Τζίνα», ιταλικών συμφερόντων, υπό σημαία Παναμά από την είσοδο του Κόλπου του Άντεν από τον Ινδικό, στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Αρχικά εντοπίστηκαν τα δύο UAV των Χούθι από τα ραντάρ της φρεγάτας. Χαρακτηρίστηκαν ύποπτα. Από το Κέντρο Μάχης της φρεγάτας παρακολούθησαν την πορεία τους για μερικά λεπτά μέχρι που μην εκπέμποντας σήμα φίλιου, χαρακτηρίστηκαν εχθρικά.

Εκατό ναυτικά μίλια από το Τζιμπουτί και με τα δευτερόλεπτα να μετρούν γεμάτα ένταση, τα εχθρικά UAV εντοπίστηκαν και από τους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες του πλοίου και μόλις αυτά μπήκαν σε βεληνεκές πυροβόλου, δόθηκε η εντολή για πυρ.

Ρίχτηκαν περί τις 4 βολές. Τα UAV έστρεψαν προς βορρά και απομακρύνθηκαν.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από ιστορικής άποψης είναι η πρώτη φορά που πλοίο επιφανείας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοίγει πυρ με τον κύριο οπλισμό του από την εποχή του αρματαγωγού «Λέσβος» στα γεγονότα της Κύπρου το 1974.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.



megatv.com