Σε αποχρώσεις του πράσινου… του φούξια και του μωβ βάφτηκε ο νυχτερινός ουρανός.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο κατέγραψαν μαγικές εικόνες από την εμφάνιση του βόρειου και του νότιου σέλαος. Το πανέμορφο φυσικό φαινόμενο έγινε ορατό από την Τασμανία μέχρι τη Βρετανία χάρη στην ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει πλήξει τη Γη τα τελευταία 20 χρόνια.

Το CNN εξηγεί: «Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ήλιος εξερράγη με μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις, που ονομάζονται στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας, στέλνοντας φορτισμένα σωματίδια απευθείας στη Γη».

«Είναι μια μπάλα πλάσματος που έχει εκτοξευθεί προς τη Γη. Αυτό συμβαίνει συνεχώς όμως σπάνια κατευθύνεται απευθείας προς τη Γη. 1,6 εκ. μίλια την ώρα. Αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία έρχεται αυτός ο ηλιακός άνεμος».

Η καταιγίδα είναι κατηγορίας 5, που είναι η μέγιστη στην κλίμακα γεωμαγνητικών καταιγίδων. Οι αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν το φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τους δορυφόρους και τους στους σταθμούς ενέργειας.

«Η τελευταία φορά που είχαμε μαζική διακοπή ρεύματος εξαιτίας γεωμαγνητικής καταιγίδας ήταν τη δεκαετία του 1980. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας από τότε; Μένει να το δούμε», είπε αστροφυσικός.

«Θα περάσουν δοκιμασία και οι δορυφόροι. Οι περισσότεροι μπορούν να μπουν σε ασφαλή λειτουργία όμως μόλις πριν από 2 χρόνια η Space X έχασε 40 δορυφόρους της StarLink κατά τη διάρκεια μικρότερης σε ένταση γεωμαγνητικής καταιγίδας. Υπάρχει απειλή και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Διάστημα», μετέδωσε το CNN.

Η σειρά «For All Mankind» δείχνει αστροναύτες στη Σελήνη να τρέχουν για να προστατευτούν από την επερχόμενη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια ισχυρής ηλιακής καταιγίδας. Στην πραγματικότητα οι αστροναύτες που τώρα βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν σε πιο προστατευμένο τμήμα του σταθμού που βρίσκεται σε τροχιά.

Για την ώρα το φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει προβλήματα. Θα συνεχίσει να επηρεάζει τη Γη και τις επόμενες ώρες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμφάνισης του βόρειο σέλαος σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και το βράδυ του Σαββάτου.



megatv.com