«Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί και οι διαφωνίες δεν μπορεί να οδηγούν σε κρίσεις», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο, επαναλαμβάνει ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική και μιλά για τη σχέση των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος για τα θαλάσσια πάρκα λέει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί de facto καταστάσεις ενώ για το θέμα των θαλασσίων ζωνών υποστηρίζει την επίλυσή του ως πακέτο με άλλα.

«Η λύση εδώ είναι ξεκάθαρη, η λύση είναι να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο και να το κάνουμε βιώσιμο. Εφόσον δεν το αποφεύγουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά».

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα γίνει στα πρότυπα των προηγούμενων συναντήσεων των δύο ηγετών.

Συγκεκριμένα, στις 15:30 θα συναντηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρόντες είναι οι  υπουργοί Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, αλλά και οι κ. Μπούρα και Κιλίτς.

Στη συνέχεια ακολουθεί η διευρυμένη σύνθεση με τους υφυπουργούς, διπλωματικούς συμβούλους και τον διοικητή της ΕΥ. Στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και στις 18:30 ακολουθεί το δείπνο.

Η αναχώρηση αναμένεται στις 19:30.

Στο τραπέζι της συνάντησης η Μονή της Χώρας

Ο πρωθυπουργός παράλληλα θα τονίσει ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου και θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της χώρας και της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση».

«Οι μόνοι που νομιμοποιούνται ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης να προσφύγουν είναι Τούρκοι πολίτες χριστιανοί ορθόδοξοι. Η UNESCO θα μπορούσε να είχε κάνει παρέμβαση. Θα πρέπει να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα της Τουρκίας και στη συνέχεια όποιος έχει νόμιμο συμφέρον αν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε στο MEGA ο τουρκολόγος και νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Για έξαρση του εθνικισμού στην Τουρκία έκανε λόγο ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Η χειρότερη παρακαταθήκη της πολιτικής Ερντογάν είναι η έξαρση του εθνικισμού στη γείτονα χώρα. Ο μέσος Τούρκος έχει εμποτιστεί με τέτοια αφηγήματα», είπε και συνέχισε:

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κινητοποιηθεί περισσότερο. Για παράδειγμα, το θέμα της Μονής της Χώρας πρέπει να το φέρουμε στην UNESCO, να κινητοποιήσουμε τους διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχει νομικό σκέλος, αλλά πιστεύω ότι τέτοιες αποφάσεις στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζονται εύκολα νομικά, γιατί είναι πολιτικές αποφάσεις».



megatv.com