Παρά τις διαβεβαιώσεις της αγοράς, μέσα σε έναν μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο, ανατιμήθηκαν το αρνί και το κατσίκι κατά 6,2%, τα κατεψυγμένα λαχανικά κατά 5%, το χοιρινό 2,1%, τα αναψυκτικά και τα ποτά 1,1 έως 1,7%.

Την ίδια χρονική περίοδο με τους κατοίκους των αστικών κέντρων να προγραμματίζουν τις πασχαλινές τους διακοπές, οι τιμές των τουριστικών καταλυμάτων εκτοξεύτηκαν κατά 14,5% από τον Μάρτιο ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνονται, αφού σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός των τροφίμων ανέβηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από 5,3% τον Μάρτιο.

Eκτός από το ελαιόλαδο και τα φρούτα, τον χορό των ανατιμήσεων σέρνουν τα νωπά ψάρια, το ρύζι και τα λαχανικά.

Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν επίσης κατά 12,5 % το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων, κατά 3,4% η ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, κατά 3,3 % τα υπόλοιπα τρόφιμα, κατά 3,2% το κρέας.

Τα στατιστικά στοιχεία προκαλούν ίλιγγο, ενώ ακόμη δεν υπάρχει η καταγραφή της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, δηλαδή της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν η ζήτηση στην αγορά των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι έφτασε στο ζενίθ και οι τιμές των εορταστικών εδεσμάτων ανέβηκαν ακόμη περισσότερο.



megatv.com