Δε βάζει νερό στο «κρασί» της η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιανόφσκα. Από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας της, αρνείται πεισματικά να αποκαλέσει τη χώρα της «Βόρεια Μακεδονία» ακολουθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας για πρώτη φορά για την απόφασή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» στην τελετή της ορκωμοσίας της, είπε ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών, όμως επικαλέστηκε και πάλι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμού.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Στα έγγραφα και στην αλληλογραφία θα χρησιμοποιούμε το όνομα που αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω καμία παραβίαση σε αυτό. Ούτε έσκισα τη δήλωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα ή ότι θα σκίσω την Συμφωνία των Πρεσπών. Έχω επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγω της διαδικασίας έγκρισής της και λόγω της ασυνέπειας με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όμως πρόκειται για νομικό γεγονός, είναι μια πραγματικότητα και θα τη σεβαστώ».

Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Όλοι όσοι έχουν βρεθεί στην Ελλάδα έχουν δει πως το όνομα που ζητούν να σεβαστούμε εμείς, οι ίδιοι δεν το προβάλλουν πουθενά. Χρησιμοποιούν ακόμα και τώρα το όνομα Σκόπια, ακόμη και το ακρωνύμιο (ΠΓΔΜ). Για να μη μιλήσω για τα μνημόνια. Και θέλω να πω ότι το πιο σημαντικό μνημόνιο για εμένα είναι εκείνο που προβλέπει τη βοήθεια για την ενταξιακή μας πορεία προς στην ΕΕ».



megatv.com