Μετά την οργή και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμου να μην διαβάσει το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης στην Κρήτη, η οποία πριν από λίγες ημέρες σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα του ΒΟΑΚ, μνήμες κηδείας του Νίκου Καζαντζάκη ξύπνησαν, όπως και για τα αβάπτιστα μωρά που πέθαναν άδικα και ξαφνικά.
Είναι 1957, η επεισοδιακή κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη με τον σπουδαίο ιερέα, τον παπά Σταύρο Καρπαθιωτάκη, ο οποίος τόλμησε να κηδέψει τον συγγραφέα κόντρα στις επιταγές της τότε ηγεσίας της Εκκλησίας τον Νοέμβριο του 1957. Ο σπουδαίος Καζαντζάκης είχε αφοριστεί και η Εκκλησία δεν ήθελε να τον κηδέψει. Κι όμως, αυτός ο ιερέας το έκανε.
Έφυγε κρυφά από το στρατόπεδο που υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας και, παρά την αντίθετη ενημέρωση και απαγόρευση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας στις 5 Νοεμβρίου του 1957, έψαλε τη νεκρώσιμη ακολουθία. Το γιατί, το αποκάλυψε ο ίδιος 15 χρόνια αργότερα: «Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο» είπε. «Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ’ έναν βαφτισμένο χριστιανό, που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο ή εγκληματικό. Όσον αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω», είχε δηλώσει το 1972 ο παπα-Σταύρος.
Αλλά και πιο πρόσφατα, ιερέας στο χωριό Κάτω Μητρούσι των Σερρών αρνήθηκε να κηδέψει αγοράκι μόλις 3 μηνών επειδή ήταν αβάπτιστο, τον Ιούλιο του 2000. Έτσι οι γονείς αναγκάστηκαν να κηδέψουν το βρέφος, που είχε πεθάνει από θανάσιμο τραυματισμό, στο κοινοτικό κοιμητήριο παρουσία μόνο των συγγενών και συγχωριανών τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, το βρέφος έπεσε – κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες – από τα χέρια της μητέρας του και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και τελικά να πεθάνει. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήρε θέση για το θέμα και εξέφρασε τη λύπη του ενώ απέδωσε το γεγονός στον υπερβάλλοντα ζήλο του ιερέα.
Το 2008 μία παρόμοια περίπτωση προκάλεσε αγανάκτηση. Ένα μωρό 6 μηνών, πέθανε αιφνιδιαστικά στο Κιάτο Κορινθίας και οι γονείς ανέθεσαν σε ένα γραφείο τελετών να ειδοποιήσει τον ιερέα της περιοχής για να ταφεί το παιδί στον οικογενειακό τάφο. Ο ιερέας δεν θέλησε να παραστεί στην κηδεία, επειδή το παιδί ήταν αβάπτιστο.
Αλλά και το 2012 παπάς αρνήθηκε να κηδέψει καθολικό, με την σύζυγό του να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του ιερέα της περιοχής.
Το 2018 άλλος ιερέας αρνήθηκε να κηδέψει 44χρονη γιατί ήταν παντρεμένη με πολιτικό γάμο. Ο ιερέας ισχυρίστηκε ότι εφάρμοζε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ψαλεί αυτός που έχει κάνει πολιτικό γάμο. Τελικά, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες δόθηκε άνωθεν εντολή να γίνει κανονικά η κηδεία.
Μόλις το 2021 ιερέας στη Λεμεσό αρνήθηκε να θάψει νεκρό κορωνοϊού και το 2018 ιερέας έδιωξε τους συγγενείς κακήν κακώς, επειδή οι συγγενείς του έριξαν κατά λάθος το άγιο δισκοπότηρο. Το περιστατικό συνέβη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Στην περίπτωση της Νικολέττας από την Κρήτη, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του να μη «διαβαστεί» η 17χρονη στην κηδεία της.