Άνθρωποι παθαίνουν εμμονή με ένα πρόσωπο και παρακολουθούν εμμονικά μέσω social media κυρίως τι κάνει όλη μέρα και του στέλνουν μηνύματα. Βέβαια, το stalking μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα αυτά συναντούν από κοντά το πρόσωπο με το οποίο έχουν πάθει εμμονή.

Στο MEGA μιλά θύμα stalking.

«Ήταν τρομακτικό να εμφανίζεται παντού μπροστά μου, να κάθεται με τις ώρες στην είσοδο της πολυκατοικίας μου. Μια υπόθεση που με ταλαιπώρησε πάνω από 2 χρόνια».

Η Μαρία ζούσε για χρόνια τον εφιάλτη του stalking, της εμμονικής παρακολούθησης από έναν άγνωστο. Στη σχολή, στο σπίτι στις εξόδους με τις φίλες της. Ακόμα και τα βράδια που έκλεινε την πόρτα του σπιτιού της, υπήρχε πάντα μία μυστηριώδης παρουσία, όπως αποκάλυψε στο «Βήμα της Κυριακής».

«Η πρώτη φορά που τον είδα εκτός σχολής ήταν στο λεωφορείο, έτρεχε για να το προλάβει και μπήκε κυριολεκτικά με το ζόρι. Από τότε τον έβλεπα συνέχεια μπροστά μου, αλλά θεώρησα πως μένει κάπου εκεί κοντά, ή ότι διαβάζει στη βιβλιοθήκη. Μόνο όταν άρχισε να μπαίνει μέσα στην πολυκατοικία μου, άρχισα να συνδέω τα γεγονότα και κατάλαβα ότι όλες αυτές οι συμπτώσεις δεν ήταν συμπτώσεις».

«Όταν πήγα στην αστυνομία, μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί δεν διαπράττει κάποιο αδίκημα, ούτε με έβρισε, ούτε με ακούμπησε, ούτε με απείλησε… και μετά πήγα στον δικηγόρο και μου πρότεινε τα ασφαλιστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο ποινικολόγος, Ηλίας Σιδέρης, είπε για τη νομική διαδικασία:

«Πράγματι, μέχρι το 2018 η αστική διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ήταν μονόδρομος για τους δικηγόρους. Ωστόσο, στον νέο ποινικό κώδικα προβλέπεται η ποινικοποίηση της παρακολούθησης ή καταδίωξης που προκαλεί ανησυχία ή τρόμο. Προϋπόθεση το θύμα να είναι ξεκάθαρο, να λέει μη με ενοχλείς, να μην πιάνει κουβέντα ».

«Μόνο όταν πήγα στο δικηγόρο κατάλαβα τη δική του εκδοχή. Αυτός πίστευε ότι είχα κι εγώ αισθήματα και τα ερμήνευε όλα όπως ήθελε… ερμήνευε τα μηνύματα όπως ήθελε… τον περίμενα στο ασανσέρ, άρα τον ήθελα.. του έδωσα το στυλό μου άρα τον ήθελα… και με την απόρριψη άλλαξε έπαψε να είναι διακριτικός και έγινε επιθετικός. Ήταν στην ίδια σχολή αλλά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία, άσχημος, απομονωμένος γιατί δεν ταίριαζε στην ομάδα, και απλά τον είχα χαιρετήσει μία δύο φορές γιατί τον λυπόμουν.», πρόσθεσε το θύμα.

Αυτό το άβολο συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν βλέπει κάποιον  μόνο, και η ανάγκη να του πει μια καλημέρα έγινε η αιτία της ταλαιπωρίας της 20χρονης κοπέλας αφού εξαιτίας της διαταραχής της προσωπικότητας αυτών τον ανθρώπων  εκλαμβάνουν τα μηνύματα με τον τρόπο που θέλουν και τους συμφέρει.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν άμεση καταγγελία πριν την κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει και σε σωματική βία.



megatv.com