Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, στα παρελκόμενα της συνάντησης, έσπευσε να βρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος για άλλη μια φορά φάνηκε να χάνει τον δρόμο και να απομακρύνεται μόνος του.
Τι συνέβη
Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη απολαμβάνουν επίδειξη αλεξιπτωτιστών που γίνεται προς τιμήν τους.
Όταν η επίδειξη τελειώνει, οι ηγέτες συγκεντρώνονται σε ένα πηγαδάκι και αρχίζουν τη συζήτηση. Όλοι, εκτός από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος για άλλη φορά φαίνεται να έχει χαθεί και απομακρύνεται μόνος του.
Η οικοδέσποινα, Τζόρτζια Μελόνι, τον πλησιάζει και τον επαναφέρει κοντά στους υπόλοιπους ηγέτες.
Λίγη ώρα νωρίτερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε αστειευτεί με την καθυστέρηση του Αμερικανού προέδρου στον χώρο της Συνόδου.
«Δεν πρέπει να αφήνετε μια γυναίκα να περιμένει για τόσο πολύ».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι G7 και οι καλεσμένοι τους έβαλαν τα καλά τους και παραβρέθηκαν στο γκαλά που παρέθεσε προς τιμήν τους στο εντυπωσιακό Castello Svevo, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Τι αποφάσισαν
Στα αποτελέσματα της Συνόδου, οι επτά ισχυρότεροι του πλανήτη αποφάσισαν να εγκρίνουν την βοήθεια – μαμούθ ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.
«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους μέσω ενός μηχανισμού δανείου. Για την αποπληρωμή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι δεσμευμένα», τόνισε η Μελόνι.
Η απάντηση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις δεσμευμένες ρωσικές περιουσίες ήρθε υπό την μορφή απειλών.
«Παρ’ όλα τα κόλπα, η κλοπή σίγουρα παραμένει κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη. Ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε πλησιάσει απαράδεκτα στο σημείο χωρίς επιστροφή».
Στο περιθώριο της Συνόδου, Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίνουν τα χέρια για μια 10ετη διμερή συμφωνία – ορόσημο για την ασφάλεια μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας.
Η συμφωνία προβλέπει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για να κερδίσει τελικά η χώρα του μια θέση στο ΝΑΤΟ.