Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σε μήνυμά του, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία είχε χτυπήσει «κόκκινο», τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η επόμενη ημέρα

24 σχεδόν ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ κατεβαίνει τις σκάλες του αεροπλάνου στο Ουισκόνσιν με τη χαρακτηριστική του πλέον κίνηση, υψώνοντας την γροθιά του.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στο Μιλγουόκι για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου θα λάβει και επίσημα το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην πρώτη του συνέντευξη στη New York Post, μετά την επίθεση που δέχτηκε, ο Τραμπ περιέγραψε τις στιγμές τρόμου όταν ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς άνοιξε πυρ εναντίον του. Δήλωσε πως γλίτωσε από την σφαίρα επειδή γύρισε την τελευταία στιγμή το κεφάλι του.

«Το πιο απίστευτο πράγμα ήταν ότι έτυχε όχι μόνο να γυρίσω το κεφάλι μου, αλλά να γυρίσω ακριβώς τη σωστή στιγμή και στον σωστό βαθμό. Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο, το αποκάλεσε θαύμα. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να είμαι νεκρός».

Ο Τραμπ παραδέχτηκε πως όσα έγιναν στην Πενσιλβάνια αλλάζουν την προεκλογική του εκστρατεία. Πριν την απόπειρα είχε σχεδιάσει μία πολύ επιθετική ομιλία εναντίον του Μπάιντεν αλλά τώρα λέει πως βλέπει την απόπειρα εναντίον της ζωής του ως ευκαιρία για να στείλει ένα άλλο μήνυμα.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ κακό αν ξεκινούσα να λέω πόσο κακοί και διεφθαρμένοι είναι όλοι, ακόμα και αν είναι αλήθεια. Αν δεν είχε συμβεί αυτό (σ.σ. η απόπειρα δολοφονίας) θα είχα μια ομιλία που θα ήταν πολύ σκληρή. Τώρα θα έχω μια ομιλία που θα είναι πιο ενωτική».

Στο έκτακτο διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στην πολιτική ζωή, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω για να τερματιστεί το μίσος στη χώρα.

«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία ή για οποιαδήποτε άλλη βία. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει κανονικότητα αυτή η βία. Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ έντονη. Ήρθε η ώρα να ηρεμήσουμε. Όλοι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε αυτό».

Σε αυτό το κλίμα, δημοσκόπηση του Bloomberg δίνει αέρα νίκης στον Τραμπ μετά την απόπειρα εναντίον του. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μετά την απόπειρα δολοφονίας, το ποσοστό για νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου σκαρφάλωσε στο 67% από το 50% που ήταν προηγουμένως. Η ίδια δημοσκόπηση αποτυπώνει και το ποσοστό για τον Τζο Μπάιντεν το όποιο από το 48% φαίνεται να πέφτει κοντά στο 30.

Ερωτήματα για τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ. Σε ένα νέο βίντεο στο διαδίκτυο, λίγα δευτερόλεπτα πριν ο 20χρονος σπείρει τον τρόμο, πολίτες φωνάζουν προσπαθώντας να ειδοποιήσουν την Αστυνομία.

«Αστυνόμε, εδώ είναι κάποιος στην ταράτσα».

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα ντοκουμέντα από την στιγμή που ο 20χρονος δράστης σπέρνει τον πανικό. Πανικόβλητοι οι υποστηρικτές του Τραμπ σκύβουν κάτω από τις θέσεις τους για να προστατευθούν από τους αλλεπάλληλους πυροβολισμούς.

Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας φωνάζουν στον κόσμο να απομακρυνθεί, όμως ένας άνδρας έχει ήδη χάσει τη ζωή του.

Αστυνομικοί μεταφέρουν από τις κερκίδες τον 50χρονο που σκοτώθηκε. Πρόκειται για τον Κόρεϊ Κομπερατόρε, πυροσβέστη και πατέρα δύο κοριτσιών. Ο Κόρεϊ έπεσε πάνω στην οικογένειά του για να την προστατεύσει, με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή του.

«Ο άνδρας δίπλα μου χτυπήθηκε στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία, έπεσε στο πίσω μέρος της κερκίδας. Μία άλλη γυναίκα χτυπήθηκε στο χέρι της. Επικρατούσε χάος», λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον 20χρονο δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ, στο αν έδρασε μόνος του, τι όπλισε το χέρι του και πώς έφτασε να έχει στην κατοχή του εκρηκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του αλλά και στο σπίτι του.



megatv.com