Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τον τουρισμό ευλογία, στην Ισπανία τον θεωρούν κατάρα.
Στη Βαρκελώνη βλέπουμε τις απίστευτες εικόνες ντόπιων να καταβρέχουν με νεροπίστολα τουρίστες που απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους.
Κλείνουν συμβολικά με κορδέλες τις εισόδους ξενοδοχείων και εστιατορίων.
Με συνθήματα όπως: «τουρίστες γυρίστε σπίτι σας», «φύγετε από τους δρόμους μας» και το πιο άκομψο από όλα, «φτύνουμε στη μπύρα σας, στην υγειά μας», πολλοί κάτοικοι της Βαρκελώνης δείχνουν ξεκάθαρα στους επισκέπτες πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην πόλη τους.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η βαριά βιομηχανία του τουρισμού αντιπροσωπεύει το 71% της πραγματικής ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας.
Ακτιβιστές από εκατοντάδες οργανώσεις συγκροτούν διαδηλώσεις και ισχυρίζονται πως ο ανεξέλεγκτος αριθμός των τουριστών προκαλεί μείωση των μισθών, αύξηση ενοικίων και χαμηλή ποιότητα ζωής για τους ντόπιους.
Διαμαρτυρίες για τον υπερτουρισμό καταγράφονται από την Ίμπιζα μέχρι τη Μάλαγα και τις Βαλεαρίδες Νήσους και γενικά σε όλους τους πόλους έλξης τουριστών.
«Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία βγάζουν πάρα πολλά λεφτά, αλλά όλος ο υπόλοιπος κόσμος ζει στη φτώχεια και δεν έχει αρκετά λεφτά για να ζήσει. Αυτό είναι το πρόβλημα», δήλωσε κάτοικος Βαρκελώνης.
Αλήθεια είναι πως τα τουριστικά κύματα ασκούν πίεση στις υπηρεσίες υγείας, στη διαχείριση των αποβλήτων, στην παροχή νερού και στη στέγαση εις βάρος των κατοίκων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκδιώκουν τους μακροχρόνιους κατοίκους και ανεβάζουν τα ενοίκια ώστε μόνο επισκέπτες από το εξωτερικό να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές.
Το κίνημα κατά των επισκεπτών θεριεύει και η Ισπανία κινδυνεύει να γίνει μία χώρα εχθρική προς τους τουρίστες.