«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι σύνθετη»
«Είναι δεδομένο ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι μια σχέση σύνθετη και δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε, στο πλαίσιο του εφικτού, να βρίσκουμε πάντα διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου, χωρίς να υποχωρούμε σε τίποτα από τις εθνικές μας θέσεις. Το να μπορείς να συζητάς δεν σημαίνει ότι συμφωνείς. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιούνται αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να μπορεί να υπάρχει μια επαφή των δύο κρατών γιατί ο στόχος είναι η χώρα μας, χωρίς να κάνει βήμα πίσω σε σχέση με τις θέσεις της, να ζούμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον που θα προσφέρει ευημερία και σταθερότητα», αναφέρει υπογραμμίζοντας:
«Αυτός ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί και από τους δύο ηγέτες αλλά και από τους υπουργούς Εξωτερικών, έχει επιφέρει κάποια αποτελέσματα όπως είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, η ύπαρξη της VISA στα νησιά, όπως επίσης μπορούμε συνθήκες που είναι έκτακτες να τις διαχειριζόμαστε. Όταν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν και αποσυμπιέζονται καταστάσεις».
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε θέση ισχύος»
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών:
«Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έχει ένα συσσωρευμένο διπλωματικό κεφάλαιο, ένα σημαντικό αμυντικό κεφάλαιο, ένα σημαντικό brand name λόγω της οικονομικής ανάπτυξης που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Όταν έχεις βάση σου το διεθνές δίκαιο, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα γιατί έχεις συντεταγμένη πολιτική, πολιτική αρχών και όταν ακολουθείς αυτήν την πολιτική σε όλα τα επίπεδα, είσαι πραγματικά κερδισμένος».
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική, όλα τα τελευταία χρόνια, με προμετωπίδα την στάση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή fora, αυτήν την στιγμή στέκεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο σε όλα τα ζητήματα που τίθενται. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και η βέλτιστη λύση σε όλες τις σύνθετες καταστάσεις που βιώνουμε», αναφέρει, ενώ σχετικά με την Τουρκία λέει:
«Δεν πρόκειται να σεβαστούμε οποιαδήποτε θέση της Τουρκίας η οποία είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο. Είναι πολύ καθαρή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και το ότι υπάρχει διάλογος δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι η χώρα μας κάνει πίσω σε οτιδήποτε αφορά στα δικαιώματά της που είναι βασισμένα στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε θέση ισχύος».
Για τις προκλήσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει:
«Είναι μια περίοδος που έχει πολλαπλής φύσεως προκλήσεις, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκτός Ευρώπης. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή ό,τι λαμβάνει χώρα αυτήν την στιγμή, το σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα οι συνθήκες σταθερότητας που υπάρχουν πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά είναι πολύ σημαντικές. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και μας βοηθά ήδη στο να είμαστε ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος συνομιλητής».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δράσεις του υπουργείου σχετικά με τον απόδημο ελληνισμό.
«Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχει δουλευτεί πάρα πολύ σε επαφή με τους απόδημους Έλληνες. Είναι βασισμένο σε άξονες. (…) Το σημαντικό είναι ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχει μια σημαντική στόχευση της πολιτείας σε πολυδιάστατες πολιτικές που αγκαλιάζουν το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού».