Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την δολοφονία του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθύνθηκε στους ισραηλινούς λέγοντας πως «έρχονται δύσκολες μέρες», καθώς «μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις».
«Τρομακτικά χτυπήματα»
«Μέσα σε 24 ώρες το Ισραήλ μπόρεσε να εξαφανίσει τον Σουκρ της Χεζμπολάχ και τον Χανίγια της Χαμάς. Είναι τρομακτικά χτυπήματα που δείχνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα», λέει, μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας.
«Πρώτον, ότι το Ισραήλ έχει την τεχνική δυνατότητα να το πράξει. Δεύτερον, ότι το Ιράν κάπως θα απαντήσει. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η απάντηση και, κυρίως, κατά πόσο το Ισραήλ δεν το έχει προβλέψει αυτό ώστε να χρησιμοποιήσει την ανταπάντηση με έναν πιο μαζικό τρόπο για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Μία πιθανότητα κλιμάκωσης θα ήταν το Ιράν να απαντήσει περισσότερο από ό,τι είναι η κόκκινη γραμμή του Ισραήλ. Αν είναι πολύ μεγάλη η απάντηση, στο μέτρο που μπορεί και το Ιράν, θα δώσει αφορμή στο Ισραήλ για να ανταπαντήσει καταστρέφοντας τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν».
Αναφερόμενος σε διασπορά της έντασης με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής, ο κ. Λάβδας λέει:
«Ο Λίβανος έχει ήδη δηλώσει ότι δε θέλει να εμπλακεί σε μια τέτοια σύγκρουση. Είναι ήδη μια πάρα πολύ ευάλωτη και εύθραυστη χώρα. Το να μπει η Τουρκία στη σύγκρουση είναι ένα ενδεχόμενο πάρα πολύ ριψοκίνδυνο, είναι απίθανο προς το παρόν. Οι ΗΠΑ αυτό που μπορεί να κάνουν αν τα πράγματα εξακολουθούν να εξελίσσονται τόσο επικίνδυνα, είναι να στείλουν πάλι, όπως έκαναν προ μηνών, μια δύναμη πυρός στην περιοχή η οποία θα αποτρέψει το Ιράν από το να απαντήσει πάνω από ένα πλαίσιο το οποίο με τη σειρά του θα δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να ανταπαντήσει».
«Δε νομίζω ότι η κλιμάκωση θα είναι τόσο τεράστια όσο λέγεται», καταλήγει.