Η κ. Ευθυμίου μίλησε αρχικά για την παρολίγον νέα τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους, με σύγκρουση τρένων που αποφεύχθηκε τελεταία στιγμή χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των δύο μηχανοδηγών.

«Μία σύγκρουση είναι απευκταία δεν το συζητώ, υπάρχει ένας γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, ο οποίος έχει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες και τηρήθηκε όπως φαίνεται. Και εννοείται ότι δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα Τέμπη, και αυτό πληγώνει όλους τους Έλληνες. Νομίζω πως έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για το τι έχει γίνει με την τηλεματική και τις άλλες λειτουργίες. Είναι μια διαχρονική κατάσταση που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να τρέξει τάχιστα τις υποδομές και στους σιδηροδρόμους. Μαθαίνουμε από πράγματα τα οποίο έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό, όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Θέλουμε ως κυβέρνηση να ασχοληθούμε με τις υποδομές και το σιδηροδρομικό δίκτυο», είπε αρχικά.

Για τις δημοσκοπήσεις ανέφερε η κ. Ευθυμίου: «για το συγκεκριμένο περιστατικό κινήθηκε διαδικασία για να βγει ένα πόρισμα, ο σταθμάρχης έχει μπει σε καθεστώς αργίας και θα πάει στο Πειθαρχικό, έχει βγει από το GSMR τα ηχητικά πορίσματα. Αναφορικά με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία της στιγμής. Προφανώς τα λαμβάνουμε υπόψη μας αλλά αυτό που είναι το σύνθημά μας είναι «πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά». Έχουμε ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων 1,5 δις ευρώ συν όλες τις δαπάνες που θα ληφθούν και φτάνουν τα 3,8 δις ευρώ δείχνει ότι έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού. Προφανώς και γη ακρίβεια είναι το Νο1 πρόβλημα. Για αυτό ερχόμαστε με συγκεκριμένο πακέτο με αύξηση αποδοχών και μείωση φόρων».

Η κ. Κασιμάτη με την σειρά της μίλησε για την παρολίγον σύγκρουση των δύο τρένων στους Αγίους Αναργύρους, αλλά και για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Είχαμε αναδείξει και στην Βουλή, στην ομιλία μου, όταν έγινε η πρόταση δυσπιστίας, ότι για το 2024, δεν υπήρχε σύμβαση πρόσβασης της Hellenic Train στην υποδομή. Αυτό έχει πολλά παρελκόμενα. Ένα βασικό είναι ότι δεν περιγράφονται και δεν αναλάμβαναν οι ευθύνες για την ασφάλεια. Και αυτό βεβαίως, και οι ίδιοι οι τεχνικοί μέσα αυτόν ΟΣΕ δεν μπορούν να το υπογράψουν γιατί δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση, δεν υπάρχει δέουσα υποδομή ούτως ώστε να υπογράψουν και εκείνοι με ασφάλεια ότι όλα βαίνουν καλώς. Κάνεις δεν μπορεί να ξεχάσει ότι σε πολλαπλές δημοσκοπήσεις για το θέμα ο ελληνικός λαός έχει απαντήσει ότι δεν εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση στο ζήτημα των Τεμπών. Όλοι έχουμε δει το έργο της συγκάλυψης. Το είδαμε μετά και στις ευρωεκλογές που η ΝΔ έχασε 1 εκ. ψηφοφόρους με την επίθεση της στην μεσαία τάξη. Η ελληνική κοινωνία έχει προκληθεί από την τραγωδία του 2023 αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει το γεγονός», τόνισε.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μεταξύ άλλων η κ. Κασιμάτη.

«Να μην δραματοποιούμε τα εσωτερικά ζητήματα των κομμάτων. Θα πρέπει ν έχουμε μπροστά μας τις ιστορικές αναλογίες και να μην θεωρούμε ότι κάτι τρομερό συμβαίνει. Το αν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης θα το αποφασίσει ο ίδιος, δηλώνει «παρών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έκπτωτος γιατί μέσα από το καταστατικό δεν περιγράφονται διαδικασίες έκπτωσης αλλά προσφυγής σε εκλογές. Η ΠΓ έχει την αρμοδιότητα για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΕ. Δεν προκύπτει αυτόματη έκπτωση μέσα από το καταστατικό. Θεωρώ πως μαζί με το νομικό σίγουρα το κύριο είναι το πολιτικό», ανέφερε.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπυρόπουλος μίλησε για το παρολίγον δυστύχημα στους Αγίους Αναργύρους.

«Πριν από μήνες η Ελλάδα έζησε ένα τραγικό δυστύχημα. Θρηνήσαμε ζωές πολλών συνανθρώπων μας που το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει. Τότε υπήρχε το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να μετακινούμαστε έχοντας το αίσθημα της ασφάλειας. αυτό που βγήκε από το πόρισμα ήταν ότι υπήρχε και ο ανθρώπινος παράγων που έπαιξε ρόλο. Πάντα θα υπάρχει αλλά το θέμα είναι πώς ένα κράτος θα μπορέσει μέσα από την τεχνολογία να μην οδηγεί σε δυστύχημα. Τότε η ΝΔ είπε ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να υπάρχει αυτή η τεχνολογία για να μη ξαναζήσουμε δυστύχημα. Λίγους μήνες μετά φτάσαμε μια ανάσα για να θρηνήσουμε θύματα ξανά. Αυτό δείχνει μια τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και αυτό δεν πρέπει να μείνει έτσι. Πρέπει να έρθει ξανά άμεσα στη Βουλή το ζήτημα της ασφάλεια των συγκοινωνιών, να μας πουν σε ποιο στάδιο είναι η ολοκλήρωση των έργων», σημείωσε.

Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ:

Όπως ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος: «Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι ήτανε λάθος η στιγμή που άνοιξε το ζήτημα της ηγεσίας. Έπρεπε να γίνει μια δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η ραγδαία πτώση της ΝΔ έδειξε πως οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ΝΔ. Χαίρομαι που γινεται μία συζητηση με πολιτικούς όπρους. έχω στηριξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, έχω υπογράψει την υποψηφιότητά του. Αύριο θα κανουμε μία κεντρική επιτροπή που θα μιλήσουν οι υποψήφιοι στα μέλη των οργάνων στο ΣΕΦ. Θα δούμε και τηλεοπτικό debate».



megatv.com