Για έκτη μέρα οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρούν σε ρωσικό έδαφος όπου εισέβαλαν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

«Η Ρωσία λέει ότι ο στρατός της θα δώσει σφοδρή απάντηση και φαίνεται πως αναγνωρίζει ότι ουκρανικές μονάδες έχουν προωθηθεί βαθιά στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Πρόκειται για την πιο σοβαρή επίθεση ξένου στρατού σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», μετέδωσε το δελτίο του BBC.

«Αποκαθιστούμε την δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην πρώτη επίσημη παραδοχή ότι πίσω από την επιδρομή βρίσκεται το Κίεβο.

«Σήμερα έλαβα αρκετές αναφορές από τον ανώτατο διοικητή του στρατού Σίρσκι σχετικά με τις πρώτες γραμμές των μαχών και τις ενέργειές μας να μεταφέρουμε τον πόλεμο στο έδαφος του εισβολέα. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε μονάδα των αμυντικών μας δυνάμεων που το εξασφαλίζει».

Στη ρωσική κρατική τηλεόραση τα ρεπορτάζ προσπαθούν να πείσουν ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει την κατάσταση.

«Ο εχθρός έχασε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, χάνει συνεχώς εξοπλισμό. Ο εχθρός θα συντριβεί και η νίκη θα είναι δική μας. Μέσα σε 4 μέρες οι δυνάμεις μας στην περιοχή του Κουρσκ εξόντωσαν σχεδόν 1.000 Ουκρανούς μαχητές και εκατοντάδες μονάδες εξοπλισμού. Υπερηχητικά μαχητικά ρίχνουν κατευθυνόμενες βόμβες πάνω στα κεφάλαια των Ουκρανών στρατιωτών».

Η Ουκρανία δεν ανακοινώνει τον στόχο της επίθεσης την ώρα που νέο κονβόι ουκρανικών τεθωρακισμένων καταγράφηκε να κινείται προς τα σύνορα με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν θραύσματα πυραύλου, που αναχαίτισε η ρωσική αεράμυνα, έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κουρσκ.

Στα περίχωρα του Κιέβου ένας άνδρας και η 4χρονος γιος του έχασαν τη ζωή τους από πυραυλικό χτύπημα. Σύμφωνα με το Κίεβο, η Μόσχα πιθανόν εξαπέλυσε βορειοκορεατικό πύραυλο.



megatv.com