Οι πανοραμικές εικόνες από το drone του MEGA αποτυπώνουν την έκταση της καμένης γης η οποία έρχεται να προστεθεί στα περισσότερα από 600.000 στρέμματα πρασίνου που έχουν γίνει στάχτη τα τελευταία 8 χρόνια στην Αττική.

Οι πυρόπληκτοι, στα αποκαΐδια, μετρούν τις πληγές τους και περιμένουν απάντηση στο ερώτημα τι έφταιξε ώστε μια δασική φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα να έσβησε μέσα στον αστικό ιστό στο Χαλάνδρι.

Αναπάντητα «γιατί» μέσα στις στάχτες

Μαυρίλα, στάχτες, αποκαΐδια και ένα θλιβερό, «πληγωμένο» τοπίο άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και μετατράπηκε σε ένα πύρινο ποτάμι φτάνοντας στον αστικό ιστό στο Χαλάνδρι.

100.000 στρέμματα ή αλλιώς το 2,5% της έκτασης της Αττικής παραδόθηκε στη μανία της φωτιάς. Καμένα σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι ξεσπούν. Ζητούν απαντήσεις για την έλλειψη συντονισμού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί την αεροπορική βάση των Canadair στην Ελευσίνα. Αφού ευχαρίστησε τους πιλότους που για 72 ώρες επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα, έκανε λόγο για αστοχία.

«Σε μία εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης την οποία νομίζω τη βιώνουμε όλοι, πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατο τον έλεγχό της και ότι οι ζημιές δεν ήταν μεγάλες.

Η κατάσταση ωστόσο που βίωσαν οι πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας είναι εντελώς διαφορετική. Ο κύριος Σάκης, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου, μιλά στο MEGA και συγκλονίζει. Ήταν συνάδελφος της άτυχης 65χρονης που απανθρακώθηκε στη βιοτεχνία όπου εργαζόταν.

«Ό,τι ότι φοράω είναι όλη μου η περιουσία…».

Δεκάδες παραμένουν τα ερωτήματα που τους στοιχειώνουν. Το κυριότερο που παραμένει αναπάντητο είναι πώς η φωτιά από τον Βαρνάβα κατάφερε να διασχίσει 23 χιλιόμετρα και να σβήσει μέσα στην πόλη.

Πώς η φωτιά έφτασε στο Χαλάνδρι

Τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του φαινομένου και ενώ η πυρκαγιά είχε ήδη λάβει διαστάσεις, η Πυροσβεστική επιχείρησε να δημιουργήσει ζώνες ανάσχεσης του μετώπου στη λίμνη του Μαραθώνα και στον Βόθωνα.

Γιατί οι απόπειρες αυτές δεν έφεραν αποτέλεσμα με συνέπεια την επόμενη ημέρα η φωτιά να μπει στο Πεντελικό όρος; Ήταν ικανοποιητικός ο συντονισμός και η συνεργασία της Πυροσβεστικής με τους φορείς των περιοχών απ’ όπου πέρασε η φωτιά; Υπήρχαν ζώνες αντιπυρικού σχεδιασμού; Γιατί 24 ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς παρέμεναν ανοικτά τα μέτωπα σε Βαρνάβα, Γραμματικό, λίμνη του Μαραθώνα, Διόνυσο, περιοχές δηλαδή απ’ όπου η φωτιά είχε περάσει ώρες πριν;

Τα ερωτήματα πληθαίνουν και ζητούν απαντήσεις.



megatv.com