Η φετινή ανομβρία έχει ήδη περιορίσει τα αποθέματα της λίμνης Υλίκης, γεγονός που υποχρεώνει την ΕΥΔΑΠ να αναζητήσει αποθέματα σε 5, κλειστές μέχρι τώρα γεωτρήσεις.

Όπως λένε οι ειδικοί, αν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν την επόμενη πενταετία ίδιες, η κατάσταση θα γίνει δραματική για τους κατοίκους στο λεκανοπέδιο.

Μέτρα

Η στάθμη του νερού στη λίμνη Υλίκη έχει πέσει αισθητά και εξακολουθεί να πέφτει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Ειδικοί επισημαίνουν πως τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 η στάθμη της λίμνης έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 3 μέτρα ενώ παρατηρείται ταυτόχρονα ότι οι ταμιευτήρες νερού στην Αττική αδειάζουν.

Για αυτόν τον λόγο έχει τεθεί από την ΕΥΔΑΠ έκτακτο σχέδιο για την υδροδότηση της Αττικής που περιλαμβάνει άντληση από τα αποθέματα της Υλίκης και αξιοποίηση των γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα της Πάρνηθας για να αποφορτιστεί με κάποιον τρόπο ο Μόρνος, που γεμίζει από τον Εύηνο ποταμό.

Ειδικοί τονίζουν ότι απαιτείται από τους κατοίκους της Αττικής να ευαισθητοποιηθούν, να μην χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για πλύσιμο μπαλκονιών ή αυτοκινήτου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των υδάτινων πόρων.



megatv.com