Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού εναντίον δεκαπέντε μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας. Από την πόλη Λουτσκ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία μέχρι το Ντνιπρό και την Ζαπορίζια στο Νότο.

Η Μόσχα χτύπησε με περισσότερους από 200 πυραύλους και drones, λέει το Κίεβο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές χτυπήθηκαν ενεργειακές υποδομές με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της χώρας να μείνει χωρίς ρεύμα. Στο Κίεβο χτυπήθηκε ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

Εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου βρήκαν καταφύγιο στο μέτρο, όπως τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής πριν από 2,5 χρόνια. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να της επιτρέψουν πλήττει στόχους στην ρωσική ενδοχώρα.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να υποχρεούται να μη χτυπά με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όταν οι τρομοκράτες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς. Η ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και οι υπόλοιποι σύμμαχοί μας έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο. Η ώρα για αποφασιστική δράση είναι τώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα η Μόσχα διαμήνυε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την ουκρανική επιδρομή στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Με τις ουκρανικές δυνάμεις να απέχουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι επιχειρεί επιθέσεις στις εγκαταστάσεις. Μάλιστα ιερείς μετέφεραν στον σταθμό εικόνα και προσευχήθηκαν για τη νίκη της Ρωσία.

Ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην περιοχή ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας απηύθυνε έκκληση να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επιθέσεις με drone εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία. Ένα από αυτά έπεσε στον 37ο όροφο πολυκατοικίας στην πόλη Σαράτοφ, που απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, τραυματίζοντας κάποιους από τους ενοίκους.



megatv.com